Guld är ett grundämne och har den kemiska beteckningen Au. Foto: AP

Fyra nya grundämnen till det periodiska systemet

Uppdaterad
Publicerad

Det periodiska systemet med världens grundämnen har fått fyra nya medlemmar.

Det periodiska systemet har utökats med fyra nya grundämnen. Med de senaste tillskotten är systemet nu fullt, ända ner till sjunde raden, och innehåller 118 olika grundämnen.

Annonseringen av de fyra nya grundämnena gjordes av de två internationella unionerna för kemi och fysik, IUPAC och IUPAP, på 2015 års näst sista dag.

De nya ämnena får atomnummer 113, 115, 117 och 118 och kommer därmed tillhöra de tyngsta medlemmarna i grupperna bor, kväve, halogener samt ädelgaser. Det uppger den svenska nationalkommittén för kemi i ett pressmeddelande samma dag som annonseringen.

Namngivning

Det är forskarlag i Japan, USA och Ryssland som ligger bakom upptäckterna och de har även bjudits in till att döpa de nya grundämnena.

I Japan är nyheten om det nyupptäckta grundämnet med atomnummer 113 en stor nyhet eftersom det blir första gången ett japanskt forskarlag får namnge ett grundämne. Ämnet har redan fått det tillfälliga namnet ununtrium.

Men vad det slutgiltiga namnet blir får vi vänta på fram till senare under året då det slutgiltiga namnet tillkännages av IUPAC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer