Foto: TT

Gen styr suget efter kaffe

Publicerad

Vissa häller i sig kopp efter kopp med kaffe. Andra tackar alltid nej till påtår. Orsaken till de skilda kaffevanorna kan spåras till en gen, visar en ny studie.

Ett internationellt forskarlag lät jämföra arvsmassan hos drygt 1 200 italienare, och lät även deltagarna redogöra för sina kaffevanor. Studien visade att personer med en variation i genen PDSS2 drack i snitt en kopp kaffe mindre om dagen, jämfört med personer utan genvarianten. Forskarnas tror att mutationen bidrar till en mindre effektiv metabolisering av koffeinet, med följd att det inte behövs så mycket kaffe för att bli uppiggad, skriver Dagens Medicin.

Forskarlaget genomförde också ett försök i Nederländerna som gav ett liknande resultat. Att kaffedrickandet är kopplat till generna har också visats i en mycket större amerikansk studie som genomfördes för ett par år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.