Kanske kan genetiska profiler i framtiden läggas ut på dejtingsajter, säger svenska forskare. Foto: TT

Gen-testa din dejt

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen av fosterdiagnostik går rekordsnabbt, men varför vänta till man är gravid? Flera företag erbjuder idag gentester som visar hurdana barn du och en eventuell partner skulle få tillsammans redan innan befruktningen.

Samtidigt som allt fler metoder av fosterdiagnostik lanseras växer en annan trend just nu. Före-befruktningstestning av potentiella partners som man funderar på att skaffa barn med.

– Det diskuteras seriöst idag på stora konferenser för fosterdiagnostik om pre-konceptionell genetisk utredning – alltså att gentesta sig redan innan man hittat sin partner, säger Peter Lindgren, fostermedicinspecialist vid Karolinska sjukhuset i Solna. Då skulle man kunna lägga upp sin genetiska karta som en del av informationen på match.com, så kan man redan där göra en sållning utifrån den genetiska biten, så man vet om man funkar ihop – även genetiskt.

Välja partner med rätt gener

I takt med att fosterdiagnostiken går framåt och fler gravida tar reda på allt mer om det väntade barnet i magen har medvetenheten om genetiska tester och riskerna för genetiska sjukdomar ökat. Det här har lett till en efterfrågan av en ny sorts tester framför allt i USA.

Där kan man mot betalning gentesta potentiella barn som ännu inte blivit till. Företagen som erbjuder de här tjänsterna menar att det är bättre att leta efter genetiska avvikelser hos två personer som vill ha barn tillsammans, innan det finns ett foster i magen.

Företagens mål är att identifiera de genetiska riskerna för att en kombination av två människors arvsmassa ska leda till sjukdom före befruktningen.

– Det skulle undvika många problem framtidsmässigt. Men det skulle också kunna skapa ett konstigt samhälle och hamnar man i en enormt komplicerad informationssituation att hantera, och det är verkligen inget Landstinget skulle kunna finansiera, säger Peter Lindgren.

Men det finns alltså redan företag som erbjuder sådan här service. De riktar sig i första hand till personer som har genetiska sjukdomar i släkten eller som är oroliga för att de skulle kunna ha sådana.

Många genetiska sjukdomar är recessiva, vilket innebär att båda föräldrarna måste bära på ett genetiskt anlag för att barnet ska utveckla sjukdomen, och det är just i sådana fall prekonceptionell fosterdiagnostik kan bli aktuellt.

Vid äktenskapsbeslut

Ett av företagen som erbjuder tjänsten skriver på sin hemsida att det är upp till paret när man vill göra de här gentesterna. Redan när man börjat dejta eller kanske innan det ska fattas beslut om förlovning eller äktenskap.

Men information om riskökningar för genetiska sjukdomar kan vara svår att tolka. Resultaten kan vara otydliga och konsekvenserna av att få veta mer om sin och partners arvsmassa kan bli större än man föreställt sig.

Därför uppmanar genetikerna till försiktighet innan man fattar beslut om prekonceptionell gentestning.

– Om du inte tillhör en riskgrupp uppmanar vi dig att tänka igenom vad resultaten av den här genetiska screeningen kan betyda för dig, innan du tar testet, skriver ett av företagen på sin hemsida. 

Mer om den nya sortens fosterdiagnostik i Vetenskapens värld måndagen den 1 maj 20:00 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.