Foto: Fredrik Sandberg. Scanpix

Gifta kvinnor dricker mer

Uppdaterad
Publicerad

Att vara gift en längre tid verkar bromsa mäns alkoholkonsumtion. Men när det gäller kvinnor så är det tvärtom – de gifta dricker mer och blir oftare alkoholister än ogifta kvinnor.

Det är i en ny amerikansk studie som tusentals gifta och ogifta män och kvinnor har fått svara på frågor om sina alkoholvanor. Studien visar att gifta män konsumerar mindre alkohol, jämfört med ungkarlar, skilda män och änklingar. Orsaken är delvis att deras fruar dricker mindre alkohol.

Studien visar delvis något som sedan tidigare är känt – att män i genomsnitt dricker mer och har mer alkoholrelaterade problem än kvinnor, oavsett om de är gifta eller inte.

Civilståndet avgörande för alkoholen

Men alla män är inte lika mycket i riskzonen för överkonsumtion av alkohol. Hur mycket alkohol man dricker beror nämligen till stor del på ens civilstånd. Ogifta män dricker betydligt mycket mer alkohol än män som befinner sig i stadiga äktenskap. Allra mest alkohol konsumerade enligt studien gruppen nyskilda män.

Gifta kvinnor däremot konsumerar mer alkohol än ogifta kvinnor. Delvis eftersom de lever med män – som ju har en högre konsumtion. Men efter äktenskapet kan den nya högre nivån av alkohol leda till en ny risk. Studien visade nämligen också att alkoholrelaterade problem är ännu vanligare bland frånskilda kvinnor än bland kvinnor som är kvar i ett stabilt äktenskap.

Även svenskar styrs av partnern

Studien är gjord i USA, men enligt svenska forskare bör samma förhållanden gälla även här i Sverige.

– Den här studien bekräftar att alkoholkonsumtion i hög grad är en social företeelse där man ofta ändrar sin konsumtion till den nivå som partnern, vänner eller kollegor har. Och det finns ingen större anledning att tro att det ser annorlunda ut här i Sverige, säger Sven Andréasson, professor och överläkare på Beroendecentrum Stockholm.

De amerikanska forskarna analyserade dels djupintervjuer från tidigare forskning och dels svar från över 5.000 män och kvinnor som deltagit i en tidigare studie, om relationen mellan äktenskap och alkohol. Deltagarna i den studien intervjuades under deras sista år på gymnasiet, när de var i 35-årsåldern (under 1975), när de var 53-54 år (1993) och slutligen när de var 64-65 år gamla (2004). Alkoholkonsumtionen mättes i antalet alkoholhaltiga drycker per månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer