Glaciärsprickan som den såg ut den 10 september 2016 Foto: NASA/ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gigantiskt isberg på väg att brytas av från Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

En glaciär på nordöstra Antarktis är på väg att dela sig och skapa ett isberg dubbelt så stort som Gotland. Sprickan har nu börjat öppna sig snabbare och börjat förgrena sig, meddelade forskare under onsdagen.

Det är glaciären Larsen C på nordöstra Antarktis, som håller på att spricka sönder. Den stora sprickan upptäcktes redan 2014 men rörelser i glaciären har nu ökat.

LÄS MER: Nytt ofantligt isberg på gång i Antarktis

Sprickan har nu börjat öppna sig snabbare och börjat förgrena sig, meddelade forskare under onsdagen.

– De nya sprickorna har börjat leta sig ut mot glaciärens ytterkanter, säger Dan McGrath, geofysiker vid US Geological Survey.

Om sprickan fortsätter att växa kommer ett gigantiskt isberg brytas loss. Isberget kommer uppskattningsvis bli omkring 6500 kvadratkilometer, vilket motsvarar en yta dubbelt så stor som Gotland. Isberget skulle därmed bli 300.000 gånger större än det isberg som sänkte Titanic och en av de största shelfglaciärerna i Antarktis skulle allvarligt destabiliseras.

bryts av till sommaren

Sprickan öppnar sig med en hastighet av en meter om dagen. Enligt Dan McGrath tyder den snabba uppsprickningen på att isberget kommer att brytas av snart, kanske redan till sommaren.

LÄS MER: Ny spricka kan skapa superisflak i Antarktis

– Man kan mycket väl tänka sig att denna händelse tillsammans med de krympande glaciärerna i Antarktis beror på den globala uppvärmningen, säger Richard Alley, glaciolog vid Penn State University.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer