Glutenintolerans bakom dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Glutenintolerans ökar risken att dö i förtid. Störst är risken för personer där sjukdomen ännu inte har upptäckts.

I den patientgruppen var antalet dödsfall 72 procent högre än normalt, visar en ny svensk studie.

– Men även om det finns en riskökning är risken för den enskilda personen att dö extremt liten, säger Jonas F Ludvigsson, läkare i Örebro och forskare vid Karolinska institutet, vars forskargrupp ligger bakom studien.

Tre sädesslag

Glutenintolerans, celiaki, är en sjukdom som innebär att man blir överkänslig mot proteinet gluten som finns i de tre sädesslagen vete, råg och korn.

Genom att tunntarmen skadas försämras upptagningen av näringsämnen. Diarré och viktminskning kan vara tecken på celiaki, men även trötthet, depression, magont och upprepade benbrott är vanliga symtom.

I en artikel publicerad i medicintidskriften Journal of the American Medical Association, Jama, visar nu den svenska forskargruppen att dödligheten är förhöjd vid glutenintolerans.

Av data från omkring 47 000 tarmprover framgår det att personer med glutenintolerans löper 39 procent högre risk att dö än normalt.

Störst överrisk hade de patienter som ännu inte fått sjukdomen fastställd. Gruppen med inflammation i tunntarmen, ett förstadium till sjukdomen, hade 72 procent högre risk att dö.

Inflammation orsaken

Hos personer som fått diagnosen glutenintolerans försvinner ofta inflammationen i tarmen när kosten ändras. Mycket talar för att det just är inflammationen som ligger bakom följdsjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och cancer, de två främsta dödsorsakerna.

Risken att dö var störst det första året efter uppföljningen för att sedan minska snabbt.

Enligt Jonas F Ludvigsson går det att tänka sig flera anledningar till den ökade risken att dö som en följd av glutenintolerans:

– Patienterna har en kronisk inflammation i tarmen och de kan ha gått länge innan de har fått diagnosen, det ökar risken för flera sjukdomar. Det kan också bero på att de har ett försämrat upptag av vissa näringsämnen i tarmen. Slutligen kan många ha haft en annan sjukdom som ledde fram till att de blev testade för glutenintolerans, säger han.

Omkring en procent av den västerländska befolkningen beräknas ha celiaki, men ofta upptäcks inte sjukdomen förrän den redan hunnit skada matsmältningssystemet.

FAKTA: Glutenintolerans

*Glutenintolerans, celiaki, är en kronisk sjukdom som innebär överkänslighet mot gluten.

*Gluten är ett protein i vete, råg och korn.

*Omkring en procent av svenskarna beräknas ha sjukdomen.

*Symtom hos barn är dålig viktökning, kräkningar, diarré eller förstoppning.

*Symtom hos vuxna kan vara trötthet, viktminskning och depression.

Källa: Svenska celiakiförbundet

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.