Foto: TT

Google vill straffa faktafientliga sajter

Uppdaterad
Publicerad

Sökjätten Google utvecklar en mjukvara som ska ranka sökresultat efter sajters trovärdighet. Detta för att se till att faktabefriade nyheter och konspirationsteorier inte ska kunna hamna högt i sökresultaten.

I dag bygger Googles sökresultat på hur många som länkar till en specifik sajt, oavsett kvaliteten på innehållet. Det här betyder att diverse mer eller mindre galna teorier kan hamna högt i sökstatistiken.

Konkret kan det innebära att en förälder som vill veta varför man bör vaccinera sina barn med stor sannolikhet möts av ovetenskapligt dravel maskerat som fakta, eller att den som söker efter information om 9/11-attackerna får veta att det var USA, och inte terrorister, som låg bakom det hela.          

Medier

Samlar fakta

Men det här kanske det kan bli ändring på snart. Ett forskningsteam på Google undersöker nämligen ett nytt sätt att mäta en webbsidas trovärdighet, skriver New Scientist.

Istället för att räkna länkar ska systemet räkna antalet inkorrekta fakta som en sajt innehåller, och hittar man få faktafel kommer man att ge källan en hög trovärdighetspoäng och en högre rankning i sökresultatet.

Den mjukvara man utvecklar ska hämta information från Googles eget Knowledge Vault, ett system som automatiskt samlar enorma mängder fakta från nätet.

I dag finns över 1,6  miljarder faktauppgifter i valvet och drygt 270 miljoner av dessa anses vara så kallad ”säker fakta”, vilket betyder att Google med en 90-procentig säkerhet kan slå fast att de är sanna. 

”Blir defensiva om man påtalar faktafel”

Matt Stampeck, som arbetar med att utveckla mjukvara som ska samla information från kända faktakoll-sajter som PolitiFact och FactCheck.org, säger till New Scientist att han tror att just faktabaserad sökrankning kan vara ett bra sätt att nå ut till många människor.

”Frågan är ju hur man ska lyckas korrigera människors missuppfattningar? Människor blir väldigt defensiva, men om de själva söker efter informationen på Google kommer de antagligen att befinna sig i ett mer mottagligt tillstånd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet