Granatäpplet – en livräddare

Uppdaterad
Publicerad

Att granatäpplet ofta nämns tillsammans med ord som ”antioxidanter” och ”superfrukt” känner nog de flesta igen. De små kärnorna är välkända för sina positiva effekter på vår hälsa. Nu har man funnit att juicen även kan rädda njurpatienter från livshotande tillstånd.

Ny forskning som presenterades igår vid the American Society of Nephrology's 43:e årliga möte i Denver, visar att granatäppeljuicen har betydande effekt hos patienter med kronisk njursjukdom. Denna naturens medicin har visat sig kunna reducera flera av de komplikationer som ofta uppstår vid dialys.

Juice innan dialys

Studien omfattar 101 patienter som fick antingen granatäppeljuice eller placebo att dricka innan varje dialys, tre gånger i veckan under ett år. Testerna visar att patienterna som fick granatäppeljuice, mer sällan drabbades av vanliga följdeffekter som inflammationer, infektioner och vävnadsskador.

Man kunde även se att intaget av juicen sänkte blodtryck och kolesterol, något som i sin tur minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Granatäpplets nyfunna egenskaper är en viktig upptäckt då de flesta njursjuka dör av hjärtrelaterade problem eller infektioner.

Lagom är bäst

Granatäpplejuice innehåller dock kalium. I vissa fall tenderar njurpatienter att samla på sig höga halter av ämnet i blodet, något som kan vara skadligt för hjärtat. Forskarna understryker därför att juicens positiva effekter gäller vid säkra och kontrollerade mängder.

Annelie Larsson

SVT Vetenskap

Fakta: dialys

Hos patienter med nedsatt njurfunktion fungerar inte kroppens eget utrensningssystem. Det innebär att man på konstgjord väg måste rena blodet från slaggprodukter och överflödig vätska.

Detta görs genom att man via en maskin låter blodet passera genom en hinna som släpper igenom vatten, men inte de större molekylerna, alltså slaggprodukterna. Dialysbehandling behövs när njurfunktionen endast är fem till tio procent av den normala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.