En grönlandsval simmar vid ytan i Framsundet som ligger mellan Svalbard och Grönland. Foto: Kit Kovacs/Norwegian Polar Institute

Grönlandsvalen – djurvärldens bästa jazzmusiker?

Uppdaterad
Publicerad

Grönlandsvalen sjunger många svängiga låtar, ungefär som jazzmusik. Nu har valforskare publicerat världens största sångbibliotek av grönlandsvalens läten och funnit intressanta mönster.

Det finns bara några få valarter som sjunger komplexa låtar, bland annat knölvalen och grönlandsvalen som båda är bardvalar. Men till skillnad från knölvalen har grönlandsvalens läten inte studerats lika mycket.

Nu har valforskare från USA och Norge undersökt grönlandsvalens läten närmare. De har funnit att valarnas sånger är mer varierade än vad man tidigare trott.

– Om knölvalens sånger är som klassisk musik så är grönlandsvalens som jazzmusik, säger Kate Stafford, oceanograf och huvudförfattaren bakom studien.

Många olika låtar

Varför jazzmusik? Enligt Kate Stafford är grönlandsvalens låtar friare i struktur med snabbare tonvariationer än knölvalens sånger. Sammanlagt spelade forskarna in 184 olika sånger mellan 2010 och 2014 med hjälp av undervattensmikrofoner.

Dessutom fann de att grönlandsvalarnas sånger mest förekommer mellan november till april när det är parningstider. Och vid varje ny vintersäsong sjunger de helt nya låtar.

– De sjunger högt dygnet runt under denna period och de sjunger många olika sånger. När vi hörde detta häpnade vi, säger Kate Stafford.

Svårt att veta vad sångerna betyder

Men vad sångerna betyder och vad de används till är svårt att avgöra. Detta enligt Erland Lettevall, utredare på vatten- och havsmyndigheten och valexpert, som har läst studien.

– Bara för att grönlandsvalen sjunger många låtar betyder det inte att låtarna betyder något. Det är ungefär som med människans kallprat, förklarar han. 

Stora frågor återstår

Kate Stafford förklarar också att det är mycket som återstår i studerandet av grönlandsvalen. Är det enbart hanar som sjunger, likt knölvalen, och kan individer göra låtar tillsammans? Men det finns en fråga som är viktigare.

– Varför förändras deras låtar så mycket? Ur ett beteendeperspektiv så är detta ett stort mysterium, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.