Grönt te skyddar rökare mot lungcancer

Uppdaterad
Publicerad

Rökare som dricker grönt te kan minska risken att drabbas av lungcancer. I en ny studie visar det sig att risken för en rökare som inte dricker grönt te att drabbas av lungcancer är nästan 13 gånger större än för en tedrickande rökare.

Lungcancer är en våra vanligaste cancerformer och rökning är en välkänd orsak till just denna cancerform. Nu visar den här nya studien att grönt te, varje dag, kan vara extra viktigt för den som röker.

Grönt te har fått stor uppmärksamhet i hälsosammanhang eftersom teet innehåller en stor mängd polyfenoler som är antioxiderande ämnen. Dessa tros kunna skydda kroppens celler mot dom fria radikaler som kan orsaka celldöd, åldrande och sjukdomar kopplade till detta.

I laboratoriestudier och djurtester har grönt te tidigare visat på positiva resultat mot cancer. Nu kommer alltså ytterligare en studie, gjord på människor, som ger stöd för det gröna teets hälsosamma effekter.

Den nya studien gjordes bland patienter på sjukhus i Taiwan och presenterades nu i veckan på en konferens om lungcancer. 170 patienter med lungcancer och 340 friska personer deltog. Risken att drabbas av lungcancer var fem gånger så hög för dom som inte drack grönt te.

När det gällde gruppen rökare så var sambandet ännu starkare. Den rökare som inte drack grönt te löpte nästan 13 gånger högre risk att drabbas av lungcancer än tedrickarna.

Det studien däremot inte visar är om det fanns andra faktorer i gruppen rökande tedrickare som kan ha påverkat utfallet.

Förutom rökning finns många olika faktorer bakom risken att drabbas av lungcancer. Den genetiska kopplingen är stark och spelar naturligtvis än mycket större roll än om man dricker grönt te eller inte, men enligt forskarna som står bakom studien så är varje liten pusselbit viktig att undersöka och förstå i kampen mot cancern.

Bodil Appelquist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.