Ögonblicksbild av en datasimulering som visar vad som händer när två planeter krockar med varandra. De gula och röda färgerna visar material som smälter och förångas. Foto: Philip J. CarterVisa alla (2)
Visa alla (2)

Grundämnen förångades när jorden blev till

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att när jorden skapades fanns det en massa grundämnen som förångades och försvann ut i rymden. Det här kan hjälpa oss att förstå vilka förutsättningar som krävs för att det ska uppstå liv.

Grundämnen som väte och helium förekommer i olika mängder på olika håll i universum. Från stjärna till stjärna varierar halterna. Steniga planeter som jorden har sin specifika sammansättning. På jorden dominerar grundämnen som syre och kisel.

Nu kommer två olika studier i tidskriften Nature som tillsammans visar att en del av de här grundämnena har förångats. Till exempel när det gäller magnesium så har vissa typer stannat kvar medan andra har förångats.

Nödvändig kunskap

Det här är verkligen komplicerade saker, men de kan faktiskt säga något om huruvida det är möjligt för liv att uppstå på andra planeter.

Det bekräftar Anders Johansen, professor i astronomi vid Lunds universitet, som när SVT Vetenskap når honom befinner sig på en konferens på Azorerna om beboeliga planeter.

– Att förstå jordens kemiska sammansättning och varför jorden har blivit beboelig är nödvändigt för att förstå vilka exoplaneter som kan ha liv, säger Anders Johansen.

Tidigare har forskarna trott att en del av de försvunna grundämnena har försvunnit ner i jordens kärna. Jorden skapades av flera krockar mellan asteroidliknande jättestenar, och i den här processen blev planeten väldigt het och vissa grundämnen förångades.

Jorden blev väldigt het

Forskarna har gjort en serie experiment där de har testat vad som händer när de hettar upp material från jorden till samma heta temperaturer som jorden utsattes för när den fortfarande var ung.

– Exakt samma grundämnen försvinner som saknas på jorden idag, säger Anders Johansen.

Andra exempel på stenplaneter än jorden är Mars, där forskare letar efter tecken på liv.

– Det är spännande att bättre förstå sammansättningen av stenplaneter som jorden, för det ger oss en bättre förståelse för vad som krävs för att det ska finnas liv på andra planeter, säger Anders Johansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer