Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En haj i havet framför några av Miamis skyskrapor. Foto: Miamis Universitet/Reuters

Ny forskning: Hajar trivs bättre bland människor än tidigare trott

Publicerad

Strandbesökare som tar sig ett dopp  i urbana områden som Miami  kan vara omgivna av hajar utan att veta om det. En ny studie genomförd av forskare på Miamis universitet visar nämligen att hajar inte skyr områden med hög mänsklig påverkan som tilll exempel av båttrafik och förorening.

Studien gjordes med hjälp av sändare som placerats ut på ett sjuttiotal hajar av tre olika arter; tjurhaj, amhaj och stor hammarhaj. Sändarna skickar ultraljudssignaler till undervattensstationer när hajarna simmar inom en viss radie från stationerna, som alla är utplacerade längs Floridas kust.

Förvånad över resultatet

Forskningsledaren Neil Hammerschlag är lite förvånad över att hajarna inte verkar störas av den urbana miljön. Han tror att de kanske vant sig med förorening och stadsljud över tid, och att de dessutom attraheras av vissa aktiviteter, såsom fiske. 

Det kanske får dig att bli nervös, men för mig bevisar det bara att hajar inte vill bita människor och att hajar snarare tolererar människor och tenderar att undvika dem, säger han.

Men han råder ändå badsugna på hajtäta platser att undvika att bada när det är dålig vattensikt eller nära ställen där fiske pågår.

Hör honom berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.