Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länge trodde forskarna att Tutankhamon blivit mördad. Foto: SVT

Han försöker avslöja Tutankhamons dödsorsak

Uppdaterad
Publicerad

När Tutankhamons grav upptäcktes för 100 år sedan blev han världskänd. Faraon dog som 19-åring för över 3000 år sedan men när graven hittades var den helt intakt. Forskarna trodde först att Tutankhamon blivit mördad, men egyptologen Zahi Hawass tror sig vara nära att knäcka gåtan om den unga faraons död.

Kung Tutankhamon dog på 1300-talet före Kristus. Hans grav upptäcktes 1922 av arkeologen Howard Carter, och graven var då helt orörd. 

Det har länge funnits en populär föreställning om att ovanligt många av de personer som var med och öppnade Tutankhamons grav senare dog under mystiska omständigheter. Det finns inga vetenskapliga belägg för denna uppfattning enligt de forskare som har studerat dödsfallen. De beskriver faraos förbannelse som en myt, däremot försöker man nu förklara hur Tutankhamon dog.

Hittade käppar i graven

Egyptologen Zahi Hawass har länge studerat graven och den mumifierade faraon. På skelettet kunde man bland annat se en skada vid ena knät. I graven hittades även flera käppar och på flera avbildningar av Tutankhamon har han målats sittandes vilket kan tolkas som att han hade någon form av fysisk begränsning. Men enligt Zahi Hawass kunde Tutankhamon fortfarande njuta av livet som farao.

– Trots sina fysiska problem så älskade han att jaga vilda djur, säger Zahi Hawass i Vetenskapens värld: Tutankhamons rymddolk.

Han tror sig nu vara nära att lösa mysteriet om hur Tutankhamon dog.

Vetenskapens värld: Tutankhamons rymddolk visas måndag 20.00 i SVT 2 och på SVT Play.

Artikeln har uppdaterats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör en dolk med ett blad av järn i Tutankhamons grav? Han dog 500 år innan egyptierna lärde sig hantera järn. Spela videon för att se rymddolkens oväntade ursprung. Foto: Ur Vetenskapens värld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.