Så här ser Westerlundteleskopet i Uppsala ut – och så kommer James Webb-teleskopet hjälpa Anton Vikaeus jakt på de första stjärnorna i universum.

Han hoppas kunna se till tidernas begynnelse

Publicerad

Anton Vikaeus forskning handlar om att försöka begripa hur det gick till när de första stjärnorna och galaxerna bildades i universum. 

För honom kommer det nya James Webb-teleskopet att bli avgörande. 

– Det vore fantastiskt om vi kan hitta en första generationens stjärna, säger han.

Det ljus som Anton Vikaeus vill undersöka kommer så långt bort att det skickades ut för flera miljarder år sedan. Och eftersom universum ständigt expanderar, så har det ljus som från börjar var synligt ljus (med korta våglängder) liksom dragits ut till att bli infrarött. Det här fenomenet kallas rödförskjutning.

– Det är i de första stjärnorna som de första tunga ämnena bildas. Allting som finns här på jorden, har funnits i stjärnorna tidigare. Sedan har de exploderat och skickat ut dessa ämnen, säger Anton Vikaeus, doktorand vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Hittills har det inte gått att observera så bra – men med det nya James Webb-teleskopet blir det möjlgt. Följ med till observatoriet i Uppsala och hör Anton Vikaeus berätta hur James Webb-teleskopet skiljer sig och vad han nu hoppas kunna svara på i sin forskning – och vad det betyder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.