Donald Trump som president kan bli en besvikelse för alla klimatförhandlare. Foto: CARLO ALLEGRI/TT

”Han kan bestämma sig för att strunta i Parisavtalet”

Publicerad

USA kan bestämma sig för att strunta i Parisavtalet om Donald Trump får bestämma. Det menar Gunilla Reischl, som forskar om globala styrningsfrågor inom miljö och energi vid Utrikespolitiska Institutet.

Idag startar klimatmötet i Marockos huvudstad Marrakech där man framförallt ska komma fram till en bra metod för att kunna följa upp att de avtal som slöts i Paris för ett knappt år sen efterlevs. Men presidentvalet i USA kan komma att få konsekvenser både för Parisavtalet och det stundande klimatmötet.

Vad är skillnaden mellan kandidaterna?

Skillnaden är väldigt stor. Donald Trump är ju inte direkt känd som någon klimatvän, och kan komma att göra allt för att USA ska dra sig ur avtalet. Även om det teoretiskt är omöjligt att gå ur avtalet på mindre än fyra år, kan han ju i praktiken bestämma sig för att helt enkelt strunta i det, även om det är svårt att veta hur högt det ligger på hans agenda. Hillary Clinton, däremot, kommer nog vilja fortsätta som Barack Obama gjorde. Parisavtalet är konstruerat så att man som presidenten kan hitta lösningar utan att behöva ha majoritet i kongressen. Delstaterna har mycket stora möjligheter att själva upprätthålla avtalet och driver på egen hand klimatfrågan, säger Gunilla Reischl vid Utrikespolitiska Institutet.

Kan klimatmötet som idag startar i Marrakech påverkas beroende på vilket resultat som det blir i valet?

– Det är jättesvårt att sia om, men om Donald Trump blir president skulle det helt klart komma som en besvikelse och frågan kanske ställas om hur viktiga de här förhandlingarna egentligen är. En del av arbetet som man är där för att utföra kanske åsidosätts för att man måste diskutera hur USA:s roll kommer att påverka. Kommer det leda till att flera stora nationer, som till exempel Kina, börjar tänka på att omförhandla sin roll. Samtidigt lever de här förhandlingarna lite i sin egen värld, och alla är där för att i första hand hitta en metod för att kontrollera att alla länder följer sina egna förslag från Paris. Där har man en agenda som ska följas. I Paris byggde man golvet och nu måste vi fortsätta att bygga huset, säger hon.

Är det något område där USA är ledande som kan komma att förändras med den ena eller andra presidentkandidaten?

– Hillary Clinton har talat en hel del om ”ren energi”, där hon vill göra satsningar för att använda sig av förnybara energikällor. Det är ofta lättare att föreslå sådana åtgärder i klimatdebatten än exempelvis en koldioxidskatt som den andre presidentkandidaten från Demokraterna, Bernie Sanders, föreslog. Riktigt så långt verkar Clinton inte ha gått, säger Gunilla Reischl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet