Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Damien Aspinall vill stänga alla djurparker – nu är han i en rättsprocess. Foto: Matt Maude

Han krigar mot djurparksvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske djurrättsaktivisten Damian Aspinall vill att alla djurparker på sikt ska stängas.

– Jag ser ingen anledning att hålla något vilt djur inburat någonstans, säger han.

Hans kritik har lett till att han nu står inför rätta i den nederländska hovrätten.

Damian Aspinall driver två djurparker i England som han har ärvt av sin pappa, John Aspinall. Men de senaste 20 åren har Damian arbetat för att stänga sina djurparker genom att flytta ut djuren till naturen. Hans organisation driver flera reservat i Afrika och Asien där djurparksdjur får ett nytt liv.

Men arbetet med att stänga parkerna visade sig vara svårare än förväntat. Djur som varit i djurparker under lång tid förändras och kan vara svåra att anpassa till ett liv i det vilda. När Damian upptäckte problemen bland sina egna djur lät han göra en genomgång av däggdjuren även i andra europeiska djurparker.

Inavel och sjukdomar vanligt

– Det vi då såg var skrämmande. Problemen med inavel, sjukdomar och dålig genetik som vi hittat på mina parker visade sig finnas överallt.

Det var när Damian Aspinall offentligt publicerade sin granskning och sin kritik som djurparksvärldens samarbetsorganisation, EAZA, reagerade kraftigt.

EAZA kontrollerar hur 400 djurparker i Europa sköter sitt arbete. Att vara med i organisationen är en kvalitetsstämpel.

– Vi anser att djuren har det bra på våra djurparker, säger EAZAs vd Myfanwy Griffith. Djurparkerna är dessutom mycket viktiga för samhället och för biologisk mångfald.

Även de två parker som Damian Aspinall driver är medlemmar i organisationen eftersom de annars inte kan delta i avelsarbetet inom Europa.

Offentlig kritik

EAZA anser att Damian Aspinall gått emot organisationens uppförande-kod när han offentligt kritiserade djurparkerna istället för att hålla kritiken internt.

Därför vill de stänga av honom från allt samarbete inom organisationen, nåt som Damian inte accepterat. Istället har han stämt EAZA.

Damian har fått rätt i en första rättsprocess, men domen överklagades och nu möts parterna i hovrätten.

Rättsprocessen avgörs i maj.

Se hela programmet Djurparkskriget i Vetenskapens värld i SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.