Hör egyptologen berätta om hur man gör en mumie. Foto: AFP/Köpenhamns universitet

Handbok för mumietillverkning hittad – 3 500 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Den äldsta kända instruktionsboken för hur man tillverkar en mumie har upptäckts av en dansk egyptolog.

Forskare har genom århundraden studerat och funderat över hur de forntida egyptierna gick till väga för att tillverka mumier. Nu kan den nyupptäckta texten, som finns i en sex meter lång papyrusrulle, kasta ljus över den antika mumifieringsprocessen.

Det är den danska egyptologen Sofie Schiødt vid Köpenhamns universitet som gjort upptäckten i en 3 500 år gammal papyrusrulle, där ena delen finns på Louvren i Paris och den andra på Köpenhamns universitet.

– Den nya texten innehåller tidigare okända och detaljerade beskrivningar av balsameringsprocessen. Det är som en minnesanteckning eller handbok, förmodligen riktad till specialister, som behövde bli påminda eller uppdaterade om recepten och vilka olika typer av lindor som skulle användas. Enklare och mer välkända procedurer har utelämnats ur texten, säger Sofie Schiødt.

Detaljerad instruktion för ansiktet

Papyrusen berättar bland annat om hur den 70 dagar långa processen omgärdas av ritualer och ceremonier, och hur arbetet delades upp i intervaller om fyra dagar. Men den innehåller också mer praktiska beskrivningar, bland annat en detaljerad instruktion för hur man balsamerar den dödes ansikte.

En lista med ingredienser av i huvudsak växtbaserade aromatiska substanser kokas ihop till en vätska, som sen ska väta en bit röd linneduk. Duken placeras runt den dödes ansikte, i ett skyddade omslag av väldoftande och anti-bakteriell linneduk.

Utöver instruktioner för mumifiering innehåller papyrusen en av de längsta kända medicinska texterna från det antika Egypten. Den beskriver användningen av olika typer av örtmedicin, om den religiösa betydelsen av heliga växter och berättar hur man ska behandla svullnader i huden.

De två delarna av papyrusen tillhörde tidigare en privat samling och är sammanlagt sex meter lång, men flera delar av den ursprungliga texten saknas. Delar av papyrusen har tidigare översatts av egyptologen Thierry Bardinet.

Spela klippet för att höra Sofie Schiødt berätta mer om metoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.