Extrema kimatförändringar kan vara förödande på många sätt för ett ekosystem. Ett australiensiskt forskarlag har kunnat se hur ödleindividerna för den australiska skäggagamen byter från hankön till honkön i takt med att klimatförändringar börjat märkas och det blivit varmare.
Det är sedan länge känt att könet för vissa djur bestäms av temperaturen. Krokodilhanar blir till exempel till om ruvningen på äggen är exakt 33 grader varm. Även sköldpaddor får sitt kön beroende på temperaturen.
Men att det här också skulle gälla för arter vars kön bestäms av kromosomer har tidigare inte varit lika känt.
– När vi studerat skäggagamer i laboratorium har vi sett att små ökningar i temperaturen har gjort att individer som bär på arvsmassa som gör dem till hanar, ser ut och fungerar som honor, säger Arthur Georges, professor i ekologi vid Queenslanduniversitetet i Australien, och en av forskarna bakom studien.
Arthur Georges och hans forskarkollegor gjorde sedan liknande undersökningar från skäggagamer som levt i det vilda, i de västra regionerna i delstaten Queensland. Här har temperaturen ökat som mest i landet, de senaste 40 åren.
– Även i de vilda har vi kunnat se att temperaturen har gjort att det fötts förhållandevis fler honor än hanar på grund av den förhöjda temperaturen. Det har aldrig tidigare upptäckts hos någon annan art i det vilda, säger han.
Ett längre inslag om hanars betydelse går att se i vårt program Vetenskapens Värld idag 20.00 i SVT2.