Här är de allvarliga riskerna med slutförvar

Uppdaterad
Publicerad

Det värsta som kan hända om kopparkapslarna börjar läcka radioaktivt kärnbränsle är att natur, djur och människor skadas allvarligt. Spela videon för att se korrosionsforskaren Peter Szakalos reda ut kritiken som finns mot konstruktionen.

I över tjugo år har det pågått en vetenskaplig kontrovers om koppar är ett lämpligt material att använda i kapslarna som ska omsluta de 11 000 ton radioaktiva avfallet i Forsmark. Men hur ser den kritiken egentligen ut – och vad är det värsta som kan hända om kapslarna börjar läcka? 

Läckande radioaktiva ämnen 

Kärnavfallsrådets ordförande Carl-Reinhold Bråkenhielm tar oss igenom de scenarierna som skulle kunna inträffa om kapslarna skulle börja läcka radioaktivt avfall 500 meter ned i Forsmarks berggrund.  

–  Om radioaktivt avfall skulle läcka från kapslarna kan det sprida sig till grundvattnet och ta sig genom bentonitleran som omger kapslarna. Därefter genom berget och upp till markytan. Det här kan skada biologiskt liv nära förvaret under lång tid, förklarar Carl-Reinhold Bråkenhielm som är ordförande vid Kärnavfallsrådet. 

Skada av misstag eller med avsikt 

Deras bedömning, liksom Stråksäkerhetsmyndigheten och Svensk kärnbränslehantering, är att risken för läckage är väldigt låg. Om kapslarna ändå börjar läcka ska bentoniten och berget fördröja radioaktiviteten och på så sätt förhindra stora skador. Men det finns även andra scenarion där kopparkapslarna inte avgör ödet.  

– Människor i framtiden kan ta sig ned till förvaret av misstag, och på så sätt orsaka läckage, säger Carl-Reinhold Bråkenhielm och fortsätter: 

– Eller så har de kommit på ett mer konstruktivt att hantera avfallet, men orsaka skada när de gräver upp det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.