Här är förstärkaren som revolutionerar framtidens kommunikation

Uppdaterad
Publicerad

En liten, kompakt optisk förstärkare kanske kan komma att revolutionera kommunikation i framtiden, både i rymden och i fibernät.

Förstärkaren presenterades häromdagen på Chalmers i Göteborg. 

Varje gång du kopplar upp dig på internet så används optiska förstärkare. Information som överförs med hjälp av ljus tappar i effekt – upp till 99 procent av signalen försvinner på tio mil, om man inte förstärker den. 

Problemet med de optiska förstärkarna har varit att de själva åstadkommer onödigt brus som också försämrar kvaliteten på signalen. Så forskare har i några årtionden letat efter en lösning utan brus. Och nu finns resultat på Chalmers. 

– Den är liten och kompakt, bara ett chip på två gånger två centimeter. Det innehåller åtta förstärkaren byggda av ihoprullade spiraler. Om man drar ut spiralerna är deras sammanlagda längd 1,5 meter, säger Peter Andrekson, professor i fotonik och forskningsledare. 

– Dessutom avger förstärkaren inget överskottsbrus. 

Fiberanvändare

Tidigare optiska förstärkare med mindre brus har varit mycket större än den här. Den nya modellen är goda nyheter för bland andra fiberanvändare, men också för atmosfär- och rymdforskare. Fiberkablarna skulle bli mer effektiva när man kan placera ut små förstärkare med glesare avstånd. Och en rymdsond som står på till exempel planeten Mars yta skulle kunna få över högupplösta bilder till jorden mycket snabbare än i dag.

– Det är väldigt lång överföringstid från Mars till jorden i dag. Om man istället för radiovågor använde ljus för kommunikationen, med bättre mottagare på jorden och såna här förstärkare, skulle det gå mycket fortare, säger Andrekson som redan varit i USA och presenterat uppfinningen hos USA:s rymdinstitutioner. 

Men det är en bra bit kvar tills arbetet är färdigt och produkten blivit kommersiell, medger han. 

– Vi behöver hitta en exakt roll. Till en början kommer vi att försöka öka prestanda och testa förstärkaren i olika sammanhang med telekommunikation. Men därefter kan vi planera för försök vid atmosfärmätningar, och faktiskt också se om det kan fungera i en optisk kvantdator, säger Andrekson. 

Superdator

Kvantdatorer är ett slags superdator som det experimenteras med på flera håll runt om i världen, bland annat just på Chalmers. De byggs upp på ett annat sätt än vanliga binära datorer och är i vissa fall överlägsna superdatorerna, men har inte kommit lika långt i utvecklingen än. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.