Här är milstolparna i TV-apparatens historia

När SVT officiellt började sända år 1956 hade provsändningar från Tekniska högskolan redan pågått i flera år, så svenskarnas intresse var stort från början.

Trots att teven var dyr, cirka 35 000 i dagens penningvärde, blev den snabbt en succé. Efter fem år hade en miljon svenskar tv-licens. Särskilt många registrerades efter årsskiftena, så man kan ana att det var en populär julklapp.

Då var det en fin möbel i mahogny, ibland med jalusi, och det var viktigt hur teven skulle placeras i rummet. Om man borde ha en lampa på eller bakom apparaten diskuterades, och frågan om var bordsantennen skulle stå var viktig. Annars kunde man få ”dubbelbild”.

Bildkvalitén var inte så viktig som idag, utan kom bilden fram var man nöjd. På 50-talet var fascinationen för teve så stor att man till och med tittade på testbilden för att kunna säga att man hade sett teve!

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer