Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här linjen markerar dinosaurievärlden och världen efter”, säger den amerikanska palentologen Tyler Lyson, på plats i Colorado. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Här är spåren som visar hur livet utvecklades efter dinosaurierna

Uppdaterad
Publicerad

I Colorados stenöken samlar fossiljägare in spår av liv som fanns kvar efter asteroidsmällen som utplånade dinosaurierna för 66 miljoner år sedan. Fynden används för att kartlägga livets utveckling efter katastrofen.

Aldrig förr har så många kompletta växt- och djurfossil från den tiden identifierats som i Corral Bluffs stenöken i Colorado, USA.

Corral Bluffs klippor är uppbyggda av olika lager. Ett lager är från tiden vid asteroidsmällen och de lager som finns ovanför kommer från tidsperioder efteråt. Fossilfynd i lagren ger därför information om växt- och djurlivet under olika tidsperioder under en miljon år efter asteroidnedslaget.

– Tidigare visste ingen riktigt vad som hände tiden efter dinosaurierna försvann, säger Tyler Lyson, paleontolog. 

Se Vetenskapens värld – Jorden efter asteroiden på SVT Play eller den 28/8 klockan 20 på SVT2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.