Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så såg den egyptiske faraon Ramses II ut. Foto: SVT/Vetenskapens värld – Faraons ansikte

Här återskapas den egyptiske faraon Ramses II:s ansikte

Publicerad

Med hjälp av ett datorprogram som annars används i brottsutredningar har man lyckats göra en rekonstruktion av faraon Ramses II:s ansikte – drygt 3 000 år efter hans död.  
– Vi är ganska säkra på att han såg ut så här i den åldern. Någon som kände honom när han levde skulle känna igen honom, säger rättsantropologen Caroline Wilkinson i SVT:s Vetenskapens värld – Faraos ansikte.

Ramses II var farao i Egypten för ungefär 3 000 år sedan och hans mumie finns fortfarande bevarad. Radiologen Sahar Saleem återskapade en modell av hans skalle genom att använda datortomografi för att röntga hans mumie.

Ansiktet återskapades i England

Datan skickades sedan till John Moores university i Liverpool, Storbritannien. Där återskapades ansiktet i ett datorprogram som annars används i brottsutredningar för att identifiera mänskliga kvarlevor.  

– Vi vet att 70 procent av rekonstruktionens yta har en felmarginal på två procent, säger Caroline Wilkinson.

Arbetet tog flera månader

– Det är verkligen en stilig kung. Han liknar många av de människor jag ser i Kairo och i Egypten varje dag, säger Saher Salaam när hon får se den slutgiltiga bilden av Ramses ansikte.  

Hela Vetenskapens värld – Faraons ansikte finns på SVT Play och visas i SVT2, måndag den 20 mars klockan 20:00. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.