Foto: Kings College London

Ny studie: Avatar-terapi minskar hallucinationer

Uppdaterad
Publicerad

Schizofreni-patienter som får konfrontera sina röster i huvudet digitalt, med hjälp av så kallad avatar-terapi, minskar sina hallucinationer. Det visar en ny forskarstudie från King's College London.

Många personer med schizofreni lider av hallucinationer som kan vara skrämmande. En fjärdedel av personerna fortsätter att höra röster i huvudet – trots att de får behandling med medicin och terapi. Dessa patienter kan ha nytta av avatar-terapi, visar en pilotstudie publicerad i Lancet Psychiatry.

Forskare från King's College London har studerat 150 patienter med schizofreni som det senaste året haft hörsel-hallucinationer trots behandling. Hälften fick stödsamtal, medan andra hälften fick avatar-terapi.

Skapar sin egen inre röst digitalt

I avatar-terapi skapar patienterna en digital version av sin inre röst i ett dataprogram genom att bestämma hur den ser ut och hur den låter.  När patienterna för en dialog med avataren som styrs av terapeuten, kan patienten konfrontera sina inre röster som på vis förlorar makt över patienten.

Avatar-behandling överlägsen på kort sikt

Efter 12 veckors terapi visade det sig att avatar-behandling var överlägsen stödsamtal när de mätte hur mycket hörsel-hallucinationerna hade minskat. Men efter 24 veckor fanns det ingen skillnad mellan grupperna, vilket är en av bristerna med terapin, menar Lena Flyckt, psykiatriforskare vid Karolinska institutet som också är ordförande i framtagandet av Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för psykosbehandling.

– Det argumenteras att det beror på att även kontrollgruppen förbättrades, och inte att avatargruppen försämrades, men detta är ändå att betrakta som en svaghet, säger hon.

Lena Flyckt tycker att avatarbehandling inte kan rekommenderas i dagsläget eftersom den ännu inte kan betraktas som evidensbelagd.

– Dock är det intressant om den håller vad den lovar i kommande studier, säger hon.

Möt personer som lever med schizofreni och som hör röster i huvudet, samt ta del av några ovanliga metoder för att handskas med hallucinationerna i Vetenskapens värld på måndag den 9 april klockan 20.00 eller på SVTPlay.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.