Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att lära sig kissa på kommando gör att kossorna inkluderas i utvecklingen av hållbar matproduktion. Foto: Nordlicht

Här går kossorna på pottan för att minska utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Bajs och kiss från kor bildar ammoniak – en indirekt växthusgas. Nu har forskare kommit med en idé för att lösa problemet. Spela videon för att se när kalvar pottränas.

”Nötkreatur är precis som många andra djur eller husdjur ganska smarta och kan lära sig mycket. Varför skulle de inte kunna lära sig att använda toaletten?”

Det skriver forskaren Jan Langbein som tillsammans med sina kollegor vid Research Institute for Farm Animal Biology har lärt kalvar att använda en urinoar i ett stall. Syftet är att samla och hantera djurens avfall för att minska ammoniakutsläppet som bildas vid avdunstning.

Klimatkrisen

I studien som publicerades i Current Biology medverkade 16 kalvar som tränades att bli rumsrena i tre steg. Totalt lyckades 11 av dem att lära sig använda ”toaletten” när de behövde kissa. Spela videoklippet för att se hur träningen gick till.  

En klassisk metod

Att träna djur till ett önskat beteende med hjälp av positiv förstärkning är vanligt inom den etologiska forskningen. Anledningen är enkel: djur skulle inte göra något som inte är till deras fördel.  

– Om kon urinerar på rätt ställe får den en belöning. Med samma förstärkningsmetod har vi lärt mjölkkor att gå till en mjölkningsrobot för att mjölkas, säger Per Peetz Nielsen, etolog och forskare inom hållbar livsmedelsproduktion på RISE Sveriges forskningsinstitut.  

Indirekt växthusgas

Jordbruket är den största källan till världens ammoniakutsläpp varav boskapsuppfödningen utgör mer än hälften av andelen. 

I ett dåligt ventilerat stall stannar ammoniaken i luften och är farlig att andas in för boskapsdjuren och för människorna som arbetar i byggnaden. Släpps det ut i naturen orsakar det istället försurning och övergödning i mark och vattendrag. 

Dessutom omvandlas ammoniak till lustgas när det bryts ned av jordens mikrober. Det är en av de växthusgaser som människan släpper ut mest, tillsammans med metan och koldioxid. 

Pekar på en större utmaning

Att träna kalvar på det här viset kräver utrustning och mycket tid, något som vanliga boskapsägare normalt inte har. Därför är Per Peetz Nielsen osäker på hur tillämpbart potträning för minskat ammoniakutsläpp är i praktiken. 

– Det är en väldigt rolig studie som lägger fokus på problemet med ammoniakutsläpp från boskapsdjur. Men det finns andra beprövade metoder som istället kan effektiviseras. Ett sätt är att snabbt pumpa upp avföringen direkt från ladugårdens rännor och brunnar. Därefter tillsätter man svavelsyra. Då försuras avfallet och ammoniakutsläppet minskar väsentligt. 

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet