KTH-studenten visar hur man hackar en elsparkcykel. Foto: Gustaf Kilander/SVT

Här hackar KTH-studenten elsparkcykeln i farten och låser den

Publicerad

Studenter vid KTH har lyckats hacka sig in i drönare, elsparkcyklar och robotdammsugare.

– Vi kan låsa upp och låsa vilken elsparkcykel som helst, även när de är i rörelse, säger KTH-studenten Louis Cameron.

I klippet ovan visar Cameron hur man kan hacka sig in i en elsparkcykel av liknande modell som företag som Voi och Lime har placerat ut på gatorna i flera städer i Sverige.

Cameron hackar sig in en elsparkcykel, och låser den när den är i farten, genom att skanna området efter olika Bluetooth-aktiverade enheter och skickar ett låskommando till elsparkcykeln som stängs ner.

Användare av Voi och Lime laddar ner en app som låter dem låsa upp elsparkcyklar på stan med ett lösenord. Appen använder sig av Bluetooth för att kommunicera med elsparkcyklarna.

– Vad vi har lyckats göra är att vi har omskapat de kommandon som appen skickar på våra datorer med hjälp av kod. Vi upptäckte att det inte finns någon kontroll, vilket betyder att vi kan låsa upp och låsa vilken elsparkcykel som helst, även när de är i rörelse. Om elsparkcykeln rör sig tillräckligt långsamt kan vi låsa den, säger Louis Cameron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.