Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går till när forskarna försöker hitta sötvatten under havet utanför Maltas kust. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Här letar forskare sötvatten under havet

Publicerad

Malta är ett av de områden i världen som lider av brist på dricksvatten. Därför har forskare börjat leta efter sötvatten under havets botten.

Likt kustområden som Israel och Kalifornien kan Malta inte få fram nog med sötvatten från grundvattnet för att täcka turismens, industrins och jordbrukets behov. 

Söker sötvatten under havet

I ett internationellt samarbetsprojekt har därför forskare, efter initiativ från Maltas universitet, sökt efter sötvattenkällor under havsbotten med hjälp av elektromagnetisk strålning – utanför Maltas kust i medelhavet.  

– Ett av våra mål är att försöka ta reda på om det går att nyttja detta grundvatten, säger geofysikern Marion Jegen, på havsforskningsinstitutet Geomar i Kiel. 

Kan underlätta dricksvattenbrist 

Tanken är att sötvattenkällor under havsbotten ska kunna hjälpa kustnära områden med dricksvattenbrist. Den knappa tillgången på sötvatten i världen överlag ses som ett framtida hot och en allvarlig följd av klimatförändringarna.  

– Det kommer att få konsekvenser för priset på dricksvatten. Inte bara fattiga östafrikaner får betala för klimatförändringarna, även fattiga européer, säger klimatfysikern Friedrike Otto. 

Se hela Vetenskapens värld – Kampen om dricksvattnet på SVT play eller 11/12 klockan 20 på SVT2. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.