Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att se hur det går till när möbeldesignern Olle Sahlqvist odlar en pall av svamp, och när han äter den. Foto: Elin Williams, SVT

Här odlar Olle en stol – av svamp

Uppdaterad
Publicerad

Plast, läder och textilfibrer. Det är bara några av de material som går att producera av svamp.

– Det finns inga gränser för vad svamparna kan hjälpa oss med, säger bioteknikern Akram Zamani.

På Konstfack i Stockholm odlar designstudenten Olle Sahlqvist möbler av svamp. Det som lockade var bland annat materialets låga klimatpåverkan.

– Och när du inte vill ha din möbel längre är det bara att slänga ut den i naturen, så blir den mat till insekter, säger han.

Framsteg

Framtidens supermaterial

På Högskolan i Borås har forskare använt svamp för att skapa textilmaterial och bioplast. Bland annat med hjälp av matavfall.

–Svampen hjälper oss att göra nya material av sådant som annars skulle slängas, så vi tar det tillbaka till livet, säger Akram Zamani, docent inom industriell bioteknik vid Högskolan i Borås.

Svamp på såren

Även vården kan ha hjälp av svamparna, menar Akram Zamani som arbetar med att ta fram svampmaterial i medicinska syften.

– Svampar är antimikrobiella. Använder man dem i plåster eller som fiber för att sy ihop sår med läker det snabbare och skyddar mot infektion. Just nu arbetar vi också med att skapa ett vattenreningsfilter.

Enligt Akram Zamani är det mycket vi ännu inte vet om möjligheterna med svamp som byggmaterial.

– Svamp som material är unikt på flera sätt. Det är en mikroorganism som växer fort. Vi pratar om dagar för att omvandla restmaterial till en massa av svamp. Egentligen är det bara vår kunskap sim sätter gränser för vad man kan använda den till. Vi måste forska vidare för att förstå bättre hur vi kan utnyttja svamparnas potential.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet