Här växer taggar ur bläckfiskens hud

Publicerad

De kan byta färg och kroppsform för att efterlikna sin omgivning. Den här bläckfisken kan till och med göra sin hud taggig, något den gör helt omedvetet.

Att den här bläckfisken, så kallade Sidensepian, är väldigt bra på att kamouflera sig är känt sedan länge. Den kan bland annat efterlikna koraller och växter i sin omgivning, vilket är en del av deras försvar mot rovdjur.

Omedvetet taggig

De flesta av dessa försvar styrs av bläckfiskens hjärna, som sitter i en ring runt munnen. Men nu visar en ny studie som publicerats iScience att vissa av blötdjurens kamouflagetekniker sker via självstyrande nerver.

– De här taggarna som bläckfisken formar har man observerat tidigare. Men man har inte vetat hur de reglerar dem, säger Helen Sköld akvariechef på Havets hus.

Sker via nervknutar

För att undersöka hur bläckfiskarnas kamouflage fungerade använde forskarna sig av mikrokirurgi. Man skar av olika nervbanor för att ta reda vad som styrde vad, och det man kom fram till var att bläckfiskens förvandling sker via så kallade ganglier, som är en sorts knutar i nervsystemet.

Signalerna för när taggarna ska växa ut färdas alltså via dessa nervknutar, och tar inte vägen förbi hjärnan. Och enligt Helen Sköld är den stora frågan hur bläckfisken tar in informationen som aktiverar ganglierna och den här försvarsmekanismen.

– Studien säger inte så mycket om hur det här går in i hjärnan på bläckfiskarna, så det är fortfarande en gåta.

Att jaga och att jagas

Bläckfiskarna använder detta taggförsvar för att likna koraller i sin omgivning. Vilket hjälper dem att undkomma rovdjur men också för att jaga.

– Till skillnad från andra blötdjur har bläckfisken inget skal, så den måste ju skydda sig på något annat sätt. Då fungerar kamouflagetekniken väldigt bra, både för skydd och för att smyga sig på byten, säger Helen Sköld.


Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer