Hatten på för Victoria Dyring

Uppdaterad
Publicerad

Idag kröns Vetenskapens världs programledare Victoria Dyring till hedersdoktor i Blå Hallen i Stadshuset.

– Jag är självklart glad och stolt över den här utnämningen, säger Victoria inför högtidligheten i Blå Hallen idag.

Victoria är kanske i första hand känd för tv-tittarna för sitt mångåriga arbete som programledare i Hjärnkontoret, ett vetenskapligt program för de yngre. Hon har också lett idrottsgalan i tv samt intervjuat för tv under tre nobelfester.

Idag arbetar Victoria som programledare på Vetenskapens värld. Men innan tv kom in i hennes liv lockade även skådespelaryrket och Victoria utbildade sig bland annat på Calle Flygares teaterskola.

Idag tar hon emot titeln hedersdoktor i naturvetenskap. Utnämningen kommer från Stockholms universitet som ger henne titeln för ”hennes insatser att presentera naturvetenskap på ett entusiasmerande, begripligt och samtidigt korrekt sett” i tv.

– Det är roligt för hela redaktionen. Med kunskap och självförtroende kan vi ställa de enkla frågorna och ha en skeptisk hållning till både vetenskap och ovetenskap. Victoria inspirerar oss alla med sin klarsyn och sitt raka sätt att ställa frågor, säger Anna Schytt som är chef Vetenskapsredaktionen.

Mer om Victoria Dyring

Utbildning: Skådespelerska och fysiker.

Född Sonja Victoria Dyring 18 december 1972 i Uppsala. Hon är kanske mest är känd från tiden då hon var programledare för Hjärnkontoret på SVT1 i SVT men hon har även medverkat i Nobelprissändningar, nationaldagsfiranden, Vi i femman och Lilla Melodifestivalen (då var hon ensam programledare eftersom hennes manlige kollega Per Sinding-Larsen stoppades av sjukdom).

I år återtog hon, efter att ha arbetat mycket bakom kameran, rollen som programledare på Vetenskapens värld på SVT2.

År 2002 tilldelades hon Gunilla Arhéns Förebildspris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.