Hawaiis öar har skapats genom att lava från undervattens-vulkaner sprutar upp ovanför ytan och stelnar. Just nu håller en helt ny ö att ta form. Foto: SVT

Hawaii ska få tillökning

Uppdaterad
Publicerad

Förra året hade vulkanen Kilauea på Hawaii ett kraftigt utbrott. Glödande lava sprutade fram ur marken och dränkte allt i sin väg. Men i skuggan av Kilaueas utbrott håller samtidigt en helt ny vulkan på att växa till sig.

Några mil söder om Kilauea och långt under havsytan ligger vulkanen Loihi. En ny kartläggning med en obemannad ubåt avslöjar Loihis historia och vad som krävs för att den ska växa upp och bli en helt ny ö.

– Vi kan se hur en baby-vulkan tar sina första steg för att växa till sig och bli en stor ö. Det är fascinerande att se hur många olika slags processer som krävs, säger Valentin Troll som är professor i geologi vid Uppsala universitet.

Kratrar och sprickor

Den obemannade ubåten har hittat gamla lavaflöden, nedrasade kratrar, sprickor i havsbotten och tömda magmakammare.  Kartläggningen avslöjar att vulkanen hade sitt första stora utbrott för bara 6000 år sedan. Den är därmed Hawaiis allra yngsta vulkan.

Både vulkanen Kilauea och Loihi ligger rakt ovanför en underjordisk hetfläck, där magma väller upp från jordens heta inre och genomborrar jordskorpan. Forskare är idag övertygade om att just den här kanalen mellan jordens inre och ytan har skapat hela ögruppen Hawaii.

Växer varje år

Öarna ligger som ett pärlband från nordväst till sydost. Jordskorpan är i ständig rörelse och har genom årmiljonerna glidit västerut över den här heta fläcken.  Vulkanisk lava sprutar upp ur underjorden, stelnar och blir till öar. Öarna i sydost är därför de allra yngsta och mest aktiva. Och just nu ligger Loihi över den heta fläcken. Den nya vulkanen växer med flera centimeter per år.

– Min gissning är att Loihi kommer att spräcka vattenytan om några tiotusental år, säger Darlene Lim som är som är geobiolog vid Nasa.

Se filmen om Hawaiis vulkaner och Kilaueas dramatiska utbrott förra året i Vetenskapens värld. 20.00 i SVT2, Måndag 13 maj. Programmet publiceras på SVT Play natten till måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer