I januari i år lyckades Nasas rymdsond New Horizons dokumentera himlakroppen Ultima Thule, som nu blivit omdöpt till Arrokoth. Arkivbild. Foto: AP/TT

Himlakroppen Ultima Thule slipper nazistnamn

Uppdaterad
Publicerad

Himlakroppen Ultima Thule döps om – efter reaktioner mot namnets nazistkoppling. Nya namnet Arrokoth betyder himmel på det nordamerikanska ursprungsfolket Powhatans språk.

Himlakroppen är den mest avlägsna som människan kunnat studera på nära håll och finns i Kuiperbältet miljarder kilometer bortom Pluto. I januari i år nådde Nasasonden New Horizons Ultima Thule och kunde under förbiflygningen dokumentera himlakroppen.

Himlakroppen som ser ut lite som en snögubbe har den tekniska beteckningen 2014 MU69, men fick namnet Ultima Thule efter ett mytiskt nordligt land som i klassisk och medeltida europeisk litteratur beskrivits som bortom gränserna för den kända världen.

Utlöste arg reaktion

Namnet på himlakroppen utlöste en arg reaktion eftersom det under 1900-talets början användes av högerextrema tyska ockultister som namn på en påhittad plats varifrån ”ariska” människor härstammade.

Medlemmar i Thulesällskapet grundade ett politiskt parti som utvecklades till Adolf Hitlers nazistparti och termen är fortfarande populär inom altright-kretsar. Ultima Thule är exempelvis namnet på en svensk extremnationalistisk rockgrupp.

Himlakroppens nya officiella namn Arrokoth meddelades under en ceremoni vid den amerikanska rymdmyndigheten Nasas högkvarter i tisdags.

”Historiskt sett positivt”

I ett uttalande från Nasa nämndes dock inte namnkontroversen.

”Namnet 'Arrokoth' återspeglar inspirationen för att titta på himlen och undra över stjärnorna och världarna bortom våra egna”, sade Alan Stern, New Horizons huvudutredare från Southwest Research Institute i Boulder, Colorado.

Men astrofysikern Simon Porter som bland annat var med i gruppen som upptäckte himlakroppen 2014 och som nu är med och utreder New Horizons nuvarande uppdrag sade till AFP:

– Historiskt sett var namnet väldigt positivt och (vi) insåg efteråt att det i vissa sammanhang var negativt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.