En viruspartikel har bildats inne i en cell och släpps ut i kroppen. Foto: NIAID/AP

Det blir möjligt att bota HIV

Uppdaterad
Publicerad

Nu talar forskarna om hur HIV kan botas i stället för om. En svårighet är att viruset gömmer sig i kroppens egna celler.

HIV har gått ifrån att vara en dödsdom till en kronisk infektion. I dag går det att hålla viruset i schack med bromsmediciner, men det har inte gått att helt bli av med det. Nu sker dock en förändring i forskarvärlden.

– Med tidig behandling, genterapi eller benmärgstransplantation kommer vi att kunna bota människor, säger Steven Deeks som forskar vid University of California.

Botad med benmärgstransplantation

För fem år sedan botades en man i Berlin med hjälp av en benmärgstransplantation och i våras kom rapporter om ett barn som tycks ha botats genom att få behandling mycket snabbt efter infektionen.

– Jag tror att alla nu har insett att en bot är möjlig och att den behövs. Om vi ska kunna förändra epidemin måste vi gå från en strategi där vi ger människor en livslång behandling till att behandla dem under kortare tid. Alltså bota dem, säger Steven Deeks.

Trettio miljoner

Över trettio miljoner människor lever med HIV, och antalet ökar. De flesta bor i fattiga delar av världen och kan ha svårt att få tillgång till de mediciner de behöver för att hålla viruset under kontroll. Men även i mer resursstarka områden är det inte alltid självklart att en behandling som kräver att man medicinerar varje dag hela livet fungerar.

– Bara hälften av patienterna i San Francisco får behandling och mår bra. Jag träffar människor varje dag som av olika skäl inte kan ta medicin. Till exempel för att de tar många andra mediciner, är hemlösa eller har blivit resistenta, säger Steven Deeks.

Fler än på 90-talet

Även i Sverige ökar antalet HIV-positiva. De senaste fem åren har i snitt 461 nya fall konstaterats varje år. Det är fler än på 90-talet. Över 6200 personer lever i dag med HIV, vilket innebär smittskyddslagar, starka mediciner och biverkningar. De möter också mycket okunskap, fördomar och rädsla från omvärlden.

Viruset gömmer sig

Steven Deeks tror att lösningen är att ta fram en blandning av läkemedel som man kan ge till den smittade under en kortare tid och få bort viruset ur kroppen en gång för alla. Det som gör detta svårt är att viruset går in i kroppens egna celler och blir en del av deras DNA. Viruset gömmer sig där, men kan vakna upp när som helst och fortsätta infektera nya celler.

Dessa så kallade latent infekterade celler är svåra att hitta. Men en australisk forskargrupp lyckades nyligen för första gången med att väcka de slumrande viruset med hjälp av ett läkemedel. Metoden kallas ”shock and kill”, alltså chocka och döda. Tanken är att läkemedlet ska aktivera de celler där viruset gömmer sig. Cellerna börjar då producera virus som släpps ut i kroppen. Den infekterade cellen blir då synlig och kan dödas av immunförsvaret.

Mer om HIV i Vetenskapens värld på måndag klockan 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.