Hjärnans reningsverk fångat på 3D-film

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnan har ett slags rengöringssystem som skyddar mot hjärnsjukdomar såsom Alzheimers sjukdom. Nu har forskare vid Lunds universitet fångat systemet i 3D-upplösning hos grishjärnor. Spela klippet för att se hur det ser ut.

Biologisk aktivitet i hjärnan skapar avfall som kan vara farligt för oss. För några år sedan upptäckte man att hjärnan har ett eget reningsverk som städar bort avfallet. Det kallas för det glymfatiska systemet.  

En rengöringsvätska som kallas för cerebrospinalvätska sköljer bort avfallsproteiner som hjärnan inte behöver. Forskare från Lunds universitet injicerade färgämnen i vätskan hos grishjärnor för att kunna följa aktiviteten i 3D-upplösning. 

Forskarna har tidigare studerat rengöringssystemet i mushjärnor. Denna studie är först med att visa rengöringssystemet hos ett större däggdjur. De såg att grishjärnans system var mer aktivt än i mushjärnan.   

– Vi såg att reningsvätskan transporterades väldigt snabbt och effektivt i hjärnans djupa veck som finns hos större djur. Det bekräftar vår uppfattning om att systemet har en väldigt stor betydelse för människor, säger Iben Lundgaard, forskare i biomedicin vid Lunds universitet som ledde studien.  

Viktigt att sova på natten 

Det glymfatiska systemet fungerar som bäst när vi sover på natten.  

– Reningssystemet är aktivt när man sover och på natten. Hjärnan tillverkar fyra gånger så mer vätska på natten än på dagen. Men man behöver också sova eftersom hjärnans aktivitet när vi sover får igång reningsverket, säger Iben Lundgaard.  

Nya ledtrådar om hjärnsjukdomar 

Forskarna tror att upptäckten är ett steg på vägen till nya behandlingar för hjärnsjukdomar. 

– Det här reningssystemet är en ny och viktig aspekt för att kunna tackla sjukdomar såsom alzheimers. Reningssystemet blir sämre med åldern och därför är vi intresserade av hur man kan upprätthålla reningssystemet med åldern, säger Iben Lundgaard.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.