Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moran Cerf, professor i neurovetenskap, om hur vi fattar beslut i dejtingappar. Foto: SVT/Bästa dejten

Hjärnforskaren: Därför är det svårt att hitta rätt i dejtingappar

Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att fastna i svajpandet på dejtingappar eftersom mängder av matchningar kan kännas bra och ger bekräftelse. Men för den som är ute efter en seriös relation är det bättre att begränsa urvalet och fokusera på några få, menar forskare. 

Hjärnan stressas av val. Varje gång vi fattar ett beslut frigörs ett belöningsämne, oavsett om beslutet är bra eller dåligt, visar studier

– När vi står inför ett val är hjärnan inte glad över ett överflöd av alternativ, säger Moran Cerf, professsor i neurovetenskap vid Northwestern University, USA. 

Det här kan leda till att användare av dejtingappar snabbt lajkar eller avfärdar profiler, utan att reflektera över varför, menar Moran Cerf. Han har studerat beslutsfattande, beteende och känslor bland annat utifrån data från dejtingappar.

”Choice overload” på dejtingappar

Ett alldeles för stort utbud kan ge upphov till det i vissa sammanhang omstridda fenomenet ”choice overload”. Då drabbas man av en oförmåga att alls bestämma sig, vilket kan leda till att man backar och inte hittar det man söker efter. Inget av alternativen duger, eftersom man har en känsla av att det kan finnas något bättre runt hörnet. 

Moran Cerfs bästa råd till användare av dejtingappar är att satsa på att ha kontakt med några få personer och stanna i de val man gjort tillräckligt länge för att fatta bra underbyggda beslut. Man kan till exempel bestämma sig för att lägga in minst tre dejter med varje person man har bestämt sig för att träffa, innan man går vidare till någon annan.

Fakta: Teorin om choice overload

Choice overload är en psykologisk teori som syftar till tillfällen när stora mängder alternativ försvårar i stället för att underlätta beslut. Den som haft många alternativ är, enligt den här teorin, mindre nöjd med sitt val än den som valt bland ett fåtal möjligheter. Choice overload tanken har många förespråkare och har influerat forskning inom sociologi och psykologi.

Men den har också kritiserats eftersom annan forskning visat att svårigheter med att välja, vid många alternativ, varierar mellan olika individer och beroende på hur viktigt beslut valet är.

Det verkar också krävas vissa förutsättningar för att Choice overload ska uppstå: man ska veta ytterst lite om det man väljer mellan och man får inte ha för tydliga preferenser när man går in i valprocessen. Just de förutsättningarna är vanligt förekommande när man sållar mellan profiler i en dejtingapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.