Lite lagom stress håller oss alerta, men när stressen handlar om sådant vi inte kan påverka så blir det värre. Det vet man, men varför drabbas hjärtat?
Hot om uppsägning, väntan på sjukdomsdiagnos, en krånglig familjesituation; allt sånt är negativ social stress som kan leda till utveckling av åderförkalkning. Det låter som en konstig reaktion, men det startar med att stressen ger oss ökad puls – det är adrenalinet som drar igång den när det känns för stressigt.
På en gång som pulsen ökar, så frisätts också markörer som säger att det finns en inflammation någonstans i kroppen. Det är utgångsläget för ansamling av kolesterol i blodbanorna, vilket i sin tur bygger upp plack – åderförkalkning – som kan orsaka till exempel kärlkramp eller hjärtinfakt.
När man testade både stressade och ostressade möss, visade det sig att betablockerare hindrade anlagring av kolesterol i ådrorna.
Om det visar sig att den sedan länge använda betablockerande medicinen fungerar likadant på möss och människor, så kan man därmed ha ett medel att åtminstone till viss del minska de negativa effekterna av social stress.
Därmed inte sagt att det är OK med social stress för att det går att bota – det är tvärtom ett av de viktigaste insatsområdena för vår mentala hälsa och balans att stressnivån hålls på lagom nivå.
Annlouise Martin
SVT Vetenskap