Studien baseras på data från försäkringsbolag med information om sju miljoner tyskar under perioden 2004 och 2008. Det visade sig att professionella musiker hade nästan fyra gånger högre risk att ha nedsatt hörsel och 57 procents högre risk för tinnitus.
– Det är en intressant studie även om resultatet kanske inte är direkt förvånande, säger Åsa Skjönsberg, som är universitetslektor vid audionomprogrammet på Karolinska Institutet.
– Arbetar man i en bullrig miljö är det inte så konstigt att man får någon typ av hörselskada. Den här typen av stora nationella studier är väldigt intressanta att använda för att jämföra olika yrkesgruppers risk för hörselskador, säger Åsa Skjönsberg.
Exakt hur hörselskador har definierats, eller i vilken utsträckning hörselskydd har använts, framgår inte i studien.
– Det hade varit spännande om de också hade tittat på läkemedelsanvändningen hos personerna med hörselskador. Vissa läkemedel, till exempel en del värktabletter, kan ju också ge upphov till tinnitus, säger Åsa Skjönsberg.
Glasöron eller stenöron
Hur känslig man är för buller och höga ljud är väldigt individuellt. Åsa Skjönsberg håller just nu på med en tvillingstudie som bland annat tittar på hur mycket det genetiska påverkar känsligheten för buller.
– Vissa har glasöron och andra har stenöron. Det finns dem som kan gå på en konsert och få tinnitus direkt, och så finns det dem som kan jobba i industrimiljö i 40 år utan hörselskydd utan att det påverkar deras hörsel. Det finns alltså en extrem spridning, säger Åsa Skjönsberg.
Studien ”Incidence and relative risk of hearing disorders in professional musicians” publiceras i veckans nummer av tidskriften Occupational & Environmental Medicine.