Astrofysiker: Jag ska leta efter liv på Venus

Uppdaterad
Publicerad

Redan om tre år kan en sond vara på väg till Venus med direkt uppdrag att leta efter liv. Spela klippet och hör astrofysikern Sara Seager berätta om projektet.

Direkt efter uppgifterna om att man har funnit gasen fosfin på Venus har intresset för vår grannplanet ökat kraftigt. Både Nasa, ryska Roscosmos och indiska rymdstyrelsen Isro satsar på att åka till Venus. Men kanske blir det ett litet privat företag som blir först att direkt leta efter liv där.

– Vi hoppas få med en sond på en raket som skjuts upp av det privata företaget Rocketlab 2023, säger Sara Seager, professor i astrofysik vid MIT i Boston.

Fosfin

Hon har specialiserat sig på att undersöka exoplaneters atmosfärer och hon var delaktig i upptäckten av gasen fosfin 50 km upp i Venus atmosfär. Det var en nyhet som presenterades för drygt en vecka sen. Fosfin är en biprodukt av en viss sorts bakterier. Så nu undrar många: Kan det verkligen finnas liv på Venus?

Sara Seager ska nu leda en grupp som finansieras av organisationen Breaktrough Initiative som skapades av den ryska miljardären Yuri Mildner för några år sedan.    

– Rymdsonden ska åka ner genom atmosfären och göra mätningar under tiden. Den ska leta efter spår av liv, och även efter liv i sig själv, säger Sara Seager.

Spela klippet och hör henne berätta var eventuellt liv på Venus kan komma ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.