Tidigare studier har visat att långvarigt höga kortisolnivåer kan leda till diabetes, farligt bukfett och högt blodtryck – tillstånd som alla ökar risken för hjärt- kärlsjukdom.
I november publiceras en mindre studie i The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, som kopplar ihop höga kortisolnivåer med skiftarbetare, framförallt yngre sådana.
Yngre än 40 år
Forskarna fann sambanden då de mätte nivåerna av kortisol i hårprover från över 120 testpersoner. Deltagarna bestod av både skiftarbetare och arbetare med standardarbetstider.
Det visade sig att kortisolnivåerna på lång sikt ökade betydligt i individer som arbetar i skift, särskilt var det tydligt på studiedeltagarna som var yngre än 40 år.
Enligt forskarna själva är detta är den första studie som visar att skiftarbete leder till långsiktiga förändringar i kortisolnivåer, vilket tyder på att stresshormonet kan vara en av de faktorer som bidrar till ökad kardiovaskulär risk för skiftarbetare.
– Våra resultat visar att kortisol kan spela en viktig roll i utvecklingen av fetma och risken för hjärt- kärlsjukdom för skiftarbetare. Att reda ut rollen av kortisol i de hälsoproblem som finns i skiftarbetare kan resultera i nya metoder att förebygga flera sjukdomstillstånd i denna grupp, menar studiens huvudförfattare Laura Manenschijn, läkare vid Erasmus Medical Center i Rotterdam, Nederländerna.
Annelie Larsson, SVT Vetenskap
Mer om kortisol
Kortisol är ett stresshormon som tillverkas av kolesterol och utsöndras från binjurarna, ofta i relation till stress. Kortisol är ett absolut nödvändigt ämne som spelar roll i en mängd av kroppens funktioner, men långvarigt höga nivåer kan leda till olika typer av fysiska onormaliteter och sjukdomslägen. Kortisol bildas i flera steg, ett av kortisolets förstadier kallas kortison.