Hormon försätter skiftarbetare i fara

Uppdaterad
Publicerad

Att arbeta skift associeras ibland med ett ökat tillskott i plånboken. Men tyvärr även med ett ökat tillskott av stresshormonet kortisol. Färsk forskning från Rotterdam visar att ämnet kan vara en av faktorerna som ökar risken för farliga sjukdomar hos skiftarbetare.

Tidigare studier har visat att långvarigt höga kortisolnivåer kan leda till diabetes, farligt bukfett och högt blodtryck – tillstånd som alla ökar risken för hjärt- kärlsjukdom.

I november publiceras en mindre studie i The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, som kopplar ihop höga kortisolnivåer med skiftarbetare, framförallt yngre sådana.

Yngre än 40 år

Forskarna fann sambanden då de mätte nivåerna av kortisol i hårprover från över 120 testpersoner. Deltagarna bestod av både skiftarbetare och arbetare med standardarbetstider.

Det visade sig att kortisolnivåerna på lång sikt ökade betydligt i individer som arbetar i skift, särskilt var det tydligt på studiedeltagarna som var yngre än 40 år.

Enligt forskarna själva är detta är den första studie som visar att skiftarbete leder till långsiktiga förändringar i kortisolnivåer, vilket tyder på att stresshormonet kan vara en av de faktorer som bidrar till ökad kardiovaskulär risk för skiftarbetare.

– Våra resultat visar att kortisol kan spela en viktig roll i utvecklingen av fetma och risken för hjärt- kärlsjukdom för skiftarbetare. Att reda ut rollen av kortisol i de hälsoproblem som finns i skiftarbetare kan resultera i nya metoder att förebygga flera sjukdomstillstånd i denna grupp, menar studiens huvudförfattare Laura Manenschijn, läkare vid Erasmus Medical Center i Rotterdam, Nederländerna.

Annelie Larsson, SVT Vetenskap

Mer om kortisol

Kortisol är ett stresshormon som tillverkas av kolesterol och utsöndras från binjurarna, ofta i relation till stress. Kortisol är ett absolut nödvändigt ämne som spelar roll i en mängd av kroppens funktioner, men långvarigt höga nivåer kan leda till olika typer av fysiska onormaliteter och sjukdomslägen. Kortisol bildas i flera steg, ett av kortisolets förstadier kallas kortison.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.