Oxytocin är ett hormon som utsöndras i kroppen när vi till exempel får massage eller när en mamma ammar sitt barn. Man tror att ämnet minskar stresskänslighet och får oss att må bra och fungera socialt.
Nu har forskare vid Karolinska institutet hittat ett tydligt samband mellan nivåerna av oxytocin i ryggmärgsvätska och allvarliga självmordsförsök.
I studien följde forskarna 28 personer som nyligen försökt genomföra ett självmord och jämförde dessa med 19 personer som inte var självmordsbenägna. Sambanden visade sig vara tydliga.
Lågre nivå vid allvarliga försök
-Vi såg att nivåerna av hormonet oxytocin var klart lägre hos de personer som försökt ta sitt liv jämfört med de som inte var självmordsbenägna, säger Jussi Jokinen, forskare i neurovetenskap, till SVT Vetenskap. Ju allvarligare och mer välplanerat självmordsförsöket var, desto lägre var halterna av oxytocin.
Misstanken om att oxytocin kan hänga ihop med depressioner och självmord har funnits länge, men den här svenska studien är den första större studie som bekräftar sambandet.
Även när det gäller våld finns en koppling till oxytocin. Tidigare har samma forskargrupp vid Karolinska institutet visat på ett samband mellan våld och självmord. De personer som utsatts för våld som barn samt de som själva använt våld mot andra människor, är mer självmordsbenägna.
Samband även med våld
I den här nya studien uppskattades även självmordskandidaternas våldsbenägenhet. Även här kunde forskarna hitta ett samband med oxytocin.
-Vi har sett en trend. Att vara våldsbenägen tycks hänga samman med låga nivåer av oxytocin, säger Jussi Jokinen.
Syftet med studien har varit att försöka hitta gemensamma nämnare för självmordsbenägna personer vilket på sikt kan leda till nya behandlingsmetoder. Jussi Jokinen och hans forskarlag har nu kunnat visa att oavsett skäl till att man försöker begå självmord så finns en koppling till oxytocin.
Behandling kan minska självmord
-I gruppen vi undersökte fanns helt olika orsaker till självmordsförsöken. Det kan ha utlösts av tillfälliga kriser, djup depression, sjukdom eller annat. Men trots olika diagnoserfanns sambandet mellan oxytocin och allvarliga självmordsförsök.
Oxytocin kan ges som nässpray.I tidigare studier har det visat sig att oxytocin fungera för att dämpa bland annat social fobi och ångest.
-Kanske skulle behandling med oxytocin kunna minska risken för självmord genom att öka den sociala förmågan hos patienter och göra dem mer öppna för terapi till exempel, hoppas Jussi Jokinen.
Bodil Appelquist
SVT Vetenskap