Hubble-teleskopet ger en ny bild av Vintergatans mitt

Publicerad

Hubbleteleskopet kan nu ge oss den hittills mest detaljerade bilden av Messier 9, en stjärnhop som befinner sig 25 000 ljusår från jorden, nära vintergatans mitt.

Tänk dig att du håller upp ett nålhuvud på en armslängds avstånd mot natthimlen. Så stor är den yta av himlen som de senaste bilderna från Hubbleteleskopet täcker. Och på bilderna av Messier 9 kan man urskilja inte mindre än 250 000 stjärnor.

Kan inte ses med blotta ögat
Messier 9 kan inte ses med blotta ögat på stjärnhimlen, och upptäcktes 1794 av den franske astronomen Charles Messier. Med hans teleskop såg den ut som en diffus ljusfläck, och han klassade den därför felaktigt som en nebulosa.

Men det handlar alltså om ett stort kluster av stjärnor nära vår galax mitt. Kluster som det här tros vara hem för några av vintergatans äldsta stjärnor, som föddes när universum var ungt. Stjärnorna i Messier 9 är omkring dubbelt så gamla som vår sol.

Det gör att stjärnorna i Messier 9 har en annan blandning av grundämnen än äldre stjärnor. De är mycket fattigare på de tyngre grundämnen som finns i vår sol, som exempelvis järn, helt enkelt för att dessa ämnen var mycket mer sällsynta i universums ungdom.

Olof af Wåhlberg, SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer