Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast. Foto: TT

Hudcancerfallen har fördubblats

Publicerad

Nya siffror visar att hudcancerfallen i Sverige nästan har fördubblats de senaste tio åren. Årligen dör upptill 600 människor i hudcancer. Det är fler än i biltrafiken.

Att hudcancerfallen ökat till rekordnivåer är inte den enda dåliga nyheten i sammanhanget. Cancerläkarna och forskarna befarar dessutom att antalet hudcancerfall kommer att öka ytterligare, trots en större medvetenhet om riskerna med solning.

Anledningen är att hudcancerns ökning beror på hur svenskarna solade för flera årtionden sedan. Det är charterturismens framfart med början på 70-talet som har bidragit till ökningen av hudcancer.

– Jag är ju i en generation som började åka till Benidorm, Rhodos och Mallorca på 70-talet, säger Kent Persson, en av de patienter som fått vara del i ett nytt forskningsprojekt om hudcancer vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.                  

– Jag duschade, drog med handduken på ryggen och kände att det sved till. Min fru tittade och sade att där ligger en liten knöl som sitter i ett födelsemärke. Det ser ut som en liten talgkörtel ungefär. Det visade sig vara malignt melanon, som dessutom hade spridit sig även till båda lungorna.

Fördröjd effekt avgörande

Det är den fördröjda effekten som gör hudcancern delvis svår att förutse. Hudcancer är inget som kommer plötsligt efter solen.                  

– Det tar ju många, många år innan en hudcancer visar sig. Man säger ju att det grundläggs dom första tio åren i barndomen. Om man bränner sig mycket före tio års ålder har man en högre risk att drabbas av hudcancer med tiden, säger Frida Appelqvist, hudläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.                  

Hon menar att svenskarnas kärlek till att sola under många årtionden är den enkla förklaringen till att hudcancer ökar så mycket.

– Som det är nu kommer hudcancerfallen fortsätta öka under en överskådlig tid. Eftersom det vi ser nu är effekten av solningen sen 50-talet och framåt. Solresorna fortsätter ju att öka.                          

Livsfarliga missförstånd

Ett problem är att det kan gå många år innan drabbade man söker vård. På fingrarna är vårtor ett vanligt misstag som man inte tänker på. Det är svårt även om man kanske jobbar som hudläkare att veta vad det är. Sedan krävs det ju också att patienterna söker sig till sjukvården. Så det är förseningar i alla led. Att patienten söker försent och doktorn inte känner igen det. Därför är det en så länge en ganska elakartad prognos på den här sjukdomen.                  

Men de ökande hudcancerfallen driver även på forskningen och läkemedelsutvecklingen går framåt just nu. Nya behandlingsalternativ håller på att tas fram och flera preparat har redan nått marknaden.

– Det är lite som dom tidiga åren då man började behandla hiv och aids från början fanns det inga läkemedel alls sedan kom AZT och sen var det som en explosion av läkemedelsutveckling. Samma trend ser vi lite nu framförallt för melanom och även merkel cell cancer dom lite mer elakartade hudcancerformerna. På så sätt tror jag i kanske på fem års sikt ser prognosen bättre ut än vad den gör idag.                        

Nya behandlingsformer ger hopp

Patienten Kent Persson räddades tack vare försöken med en behandlingsform. Tack vare immunterapi blev han frisk.

– Jag fick behandling varannan vecka och röntgades var sjätte vecka. Varje röntgen blev tumörerna mindre och mindre.                      

Men det som inger mest hopp hos forskarna är att allt fler börjat ta hudcancer på allvar.                           

– Folk är mycket mer observanta och att vi också har hjälpmedel så att vi hittar hudcancer mycket tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.