Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valde uppblåsbar pool istället för sjukhussäng – Sandra: ”Det ska vara lite mysigt”. OBS: Klippet innehåller bilder från en förlossning. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

Sverige sticker ut – få hemförlossningar jämfört med övriga Europa

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Eriksson födde sin andra dotter hemma, trots att det inte fanns någon barnmorska tillgänglig som kunde genomföra hemförlossningen. Hon är en av få svenskar som väljer att föda hemma istället för på sjukhus.

Sverige sticker ut när det kommer till att föda barn hemma. I flera andra europeiska länder erbjuds hemförlossningar och ibland även förlossning på barnmorskeledda enheter som alternativ till att föda på sjukhus.

– Vi har inte haft som ambition att efterlikna något annat land. Vi har valt att ge rekommendationer som passar för den svenska hälso- och sjukvården, säger Thomas Lindén, chef på avdelningen för kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.

Forskning visar positiva effekter och risker

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer är det inte en större risk för mamma och barn vid hemförlossning jämfört med förlossning på sjukhus, men bara om mamman är en frisk omföderska och att det sker med hjälp av två barnmorskor och i samarbete med vården.

De skriver också att risken för stor blödning vid hemförlossning är oklar, men risken för allvarliga förlossningsbristningar kan vara lägre än vid sjukhusförlossning.

Det finns forskning som visar på positiva effekter av hemmafödslar. I en brittisk studie kunde forskare se att det var mindre risk för exempelvis allvarliga förlossningsbristningar när friska omföderskor födde i hemmet istället för på sjukhus. Däremot dog något fler barn i hemmet jämfört med på sjukhus när mamman var förstföderska.

Socialstyrelsen är tydliga med att hemförlossning inte bör rekommenderas för alla. Att göra det enklare för kvinnor att föda hemma är inte heller något som Socialstyrelsen har prioriterat.

– Det finns annat man bör fokusera tid och resurser på i första hand, säger Thomas Lindén.

Vill känna sig trygg

Motiven bakom Sandra Erikssons val är främst att vara på en plats där hon känner sig trygg och att låta kroppen föda utan störningsmoment.

– Man får göra riskbedömningar i hela sitt liv, och jag bedömer risken som väldigt liten.

Se Sandras förberedelser inför förlossningen i klippet ovan: ”Surrealistiskt att vi ska ha en pool i vardagsrummet”.

Se Vetenskapens värld i SVT Play eller i SVT 2 måndag 20.00.

Vetenskapens värld – Föda hemma

Pinnat inlägg

Tusen tack för alla era frågor och åsikter! En timme går fort och tyvärr hann vi bara med en bråkdel av era frågor. Tack för ert engagemang!

Malva • Det är väl självklart att det är större risker att föda barn i hemmet. Annars hade vi aldrig haft några akuta kejsarsnitt, aldrig några prematurt födda barn, ingen intrauterin fosterdöd. I de länder som har högst fosterdödlighet så är det ca 1 % av alla mammor som dör och ca 3 % av barnen. Går vi 100 år tillbaka i tiden så är dödligheten för både mamma och barn betydligt högre. Mödravården har gjort så att många riskförlossningar identifieras i tid och i vissa fall minimerar riskerna. Men förlossningsvården på sjukhuset är den som ser till så att vi idag har en mödradödlighet på 0.004 % (!) och neonatal dödlighet på 0.1 %. Det kommer alltid kunna hända oförutsedda saker och det kommer så gott som alltid vara högre risk att föda i hemmet. Sen kanske den risken är försumbar i vissa fall men den är aldrig obefintlig. På samma sätt som att oförutsedda saker även kan hända på sjukhus. Vill man ta den risken så tycker jag det är okej. Men man förtjänar att få all tillgänglig information så att man kan fatta ett välgrundat beslut. Och inte information från någon som förskönar allt som är "naturligt".

Eldrid • Jag födde mitt första barn på sjukhus och det var traumatiskt, kände mig som ett projekt och både jag och bebis mådde inte bra. På papper var det en normal förlossning. I mig en flera år lång plåga. Födde mitt andra barn hemma i min säng tillsammans med mitt barn, man och två barnmorskor och kände mig lugn och trygg och hade en fantastiskt upplevelse av att föda barn och alla i familjen mådde bra. Är övertygad om att det var för att vi var hemma och enbart vi i rummet skapade det som skedde och det i relationen till mig- den födande.

Sk8 • Min dotter föddes för två veckor sedan. Min fru är omföderska där graviditeten var helt normal.
Hade vi varit hemma så hade min dotter dött vid förlossningen på grund av att hon inte andades på grund av meckigt fostervatten i lungorna.

Picapica • Åh vad bra sista kommentar. ”Att öka tilltron till det normala födandet”!

Samuel • Säkerheten är det viktigaste. Speciellt från barnets perspektiv

Jordemor • Tack Zandrai Umeå! Se det normala friska i födandet!

Göran • Obstretiskt våld….? Är det en vetenskapligt vedertagen term…?

Kiki • varför är det ingen återhämtning tid för kvinnor efter förlossningen, utan man får ta av föräldrarnadagar. kvinnans hälsa och välmående är förlegad .

Mamma • De som trots avrådan av legitimerad personal väljer att föda hemma, skall kontakt med socialtjänst göras för att fösäkra sig att mamman är medveten om riskerna. Många hemfödeskor verkar ha någon skev bild hur förlossningar går till. Samma typ av människor som brukar vara antivaxx, anti konventionell medicin, etc

Susanne • Bästa är kejsarsnitt tryggt för både mor och barn men förstår att det är för dyrt för sjukvården. Kvinnan slipper alla förlossningsskador och inkontinens.

Andel hemförlossningar i Europa

Nederländerna: 16,3 procent

Danmark: 3 procent

Island: 2 procent

Storbritannien: 2,1-2,4 procent

Norge: 2 procent

Tyskland: 1,3 procent

Portugal: 1,3 procent

Spanien: 0,5 procent

Finland: 0,23 procent

Sverige: 0,013 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.