Humöret påverkar smaken för fett

Uppdaterad
Publicerad

Äter du fet mat när du är låg och ledsen? Ny forskning visar att vissa människor inte kan skilja på mat med låg och hög fetthalt när känslorna svajar.

Medveten eller omedveten tröstätning är något som många känner igen. Oftast inträffar det när människor känner sig nedstämda. En tysk studie ger nu en ledtråd till varför vissa utvecklar ohälsosamma matvanor. Under vissa omständigheter verkar en del människor helt enkelt förlora förmågan att avgöra hur fet maten är.

– Det skulle kunna förklara varför många överviktiga människor underskattar hur mycket de äter, säger den tyska forskaren Petra Platte.

Forskarna undersökte två olika grupper med sammanlagt 80 friska människor och jämförde hur duktiga de var på att uppfatta olika fetthalter i drycker. Den ena gruppen hade svaga tecken på depression, till exempel nedstämdhet och oro. Den andra gruppen hade inte några tecken på depression överhuvudtaget.

Från minimjölk till grädde

Båda grupperna fick se olika filmsnuttar som gjorde att de kände sig glada, ledsna eller helt neutrala. Därefter fick personerna uppskatta fetthalten i olika mjölkprodukter. Drycken som hade lägst fetthalt var ungefär som minimjölk medan den fetaste drycken var som kaffegrädde.

Det visade sig att när människorna med milda tecken på depression kände sig glada eller ledsna blev de betydligt sämre på att avgöra hur feta dryckerna var. De tappade delar av sin bedömningsförmåga.

Däremot kunde de göra riktiga bedömningar av fetthalten om de befann sig i en neutral sinnesstämning.

– Jag tror att det är svårare för den här gruppen att koncentrera sig både på de känslomässiga filmerna och på mattestet. Så länge de ser en tråkig film och inte har något som snor deras uppmärksamhet så har de inga problem med fettbedömningen. Men när de ser känslomässiga filmer går uppmärksamheten ner och de gör misstag, säger Petra Platte.

Glädje gav känsla av minimjölk

När de var ledsna eller glada kunde de tro att en betydligt fetare dryck än standardmjölk var mindre fet än minimjölk.

Personerna utan tecken på depression kunde däremot göra en riktig bedömning av fetthalten oavsett vilken sinnesstämning de befann sig i.

Forskarna lät även försökspersonerna testa andra smaker som sött, surt och bittert. När det gäller dessa smaker fanns det ingen skillnad mellan de båda grupperna. Studien presenteras nu i PLOS ONE.

Varför det är just vår upplevelse av fett som påverkas av humöret vet inte forskarna. Däremot tror de att det kan vara en förklaring till att vissa personer, helt omedvetet, äter större mängder fett när känslorna är i gungning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.