Tester med hundar kan bli billigare och snabbare än standardtester, enligt finska forskare. Foto: Helsingfors universitet

Hundar kan lukta sig till coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Hundar kan avslöja om en person har covid-19, med stor säkerhet, enligt finska forskare. Se videon på hur det går till när hundarna nosar upp viruset.

Hundars känsliga nosar har lyckats sniffa sig till cancer och andra åkommor. Nu kan deras utmärkta sinne för lukt komma att användas för att avslöja viruset som orsakar covid-19. Ny forskning från Helsingfors universitet visar preliminära resultat på att hundar kan hitta viruset i urinprover från personer som testat positivt för covid-19.  

”lyckades fenomenalt bra” 

I Storbritannien, Frankrike och USA har man påbörjat liknande studier för att se om hundar kan tränas till att lukta sig till viruset. Men de finska forskarna var alltså först med att presentera sin pilotstudie. Forskarna gjorde blindtester på hundar med omkring 20 prover från personer som testat positivt och 80 prover från personer som testat negativt.   

– Även om vi bara testade ett fåtal hundar lyckades alla fenomenalt bra och de lär sig snabbt, säger Anna Hielm-Björkman, docent i veterinärmedicin vid Helsingfors universitet. 

Nästa steg i studien 

Nästa steg i arbetet är att utöka testningen och använda sig av flera olika prover från personer innan hundarna kan sättas i arbete.   

– Prover kommer att tas från personer som testats både positivt och negativt för covid-19, varav de som testat negativt kan vara friska eller ha andra underliggande luftvägs- och lungsjukdomar, säger Anu Kantele, infektionsläkare vid Helsingfors universitet.  

Enligt Anna Hielm-Björkman bör studien vara helt klar före hösten.   

Kommer med flera fördelar 

I pilotstudien har forskarna hittills bara använt sig av urinprov men planen är att kunna använda hundarna vid bland annat gränskontroller för att undersöka större folkmassor. Och att använda sig av hundar kan komma med flera fördelar, enligt Anna Hielm-Björkman.  

– Det är billigare än standardtester, de kan ge direkt svar på om man har viruset och hundarna kan upptäcka viruset flera dagar innan personen uppvisar symptom, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.