Hundar luktar sig till cancer

Uppdaterad
Publicerad

Människans bästa vän hunden har många unika egenskaper och på sin meritlista kan hunden nu lägga till förmåga att lukta sig till ytterligare en cancerform, och det i ett mycket tidigt stadium av cancerns utveckling.

Redan tidigare har man sett att specialtränade hundar inte bara kan lukta sig till narkotika och sprängmedel, utan även tycks kunna känna lukten av ett flertal cancerformer, som lung- bröst, hud och cancer i urinblåsan.

I den här nya studien, som publiceras i tidskriften Gut, har en labrador visat att den kan känna igen lukten av cancer i både avföring och i utandningsluft. Hunden fick genomföra 74 test där den luktade på avföring eller utandningsluft från sammanlagt 300 människor, varav ett 50-tal hade magcancer i olika långt framskriden form.

98 procent rätt

Testen genomfördes under en längre period, för den här typen av arbete är mycket krävande för hunden. I 95 procent av fallen där hunden fick lukta på utandningsluften lyckades hunden avgöra om personen i fråga hade cancer eller inte. När det gällde avföringsproverna var resultatet ännu mer träffsäkert. Hunden fick rätt i 98 procent av försöken. Studien visar också att hunden var allra bäst på att hitta magcancer när cancern var i ett mycket tidigt skede.

Det här betyder att cancerceller som cirkulerar runt i kroppen avger en viss lukt. Det här visar även andra studier där andra cancerformer undersökts.

I en annan nyligen publicerad studie visar svenska forskare för första gången hur en hund kan lukta sig till äggstockscancer i blodplasma.

Men att använda hundar för den här typen av diagnoser är inget realistiskt alternativ eftersom den här typen av specialtränade hundar är extremt dyra och känsliga. Däremot betyder den här kunskapen om cancercellens olika lukt att forskare nu börjat utveckla artificiell ”hundnäsor”, som liksom riktiga hundar ska kunna spåra lukten av cancer i tidigt skede.

Bodil Appelquist

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.