Hur känner du igen ett ansikte?

Uppdaterad
Publicerad

Är du typen som aldrig glömmer ett ansikte? Eller hör du till skaran som glatt hejar tillbaka, trots att du inte kan placera bekanta personen mitt emot? I vilket fall som helst så finns allmänna strategier vi använder oss avstrategier med kulturella skillnader.

Vetenskapen har tidigare påvisat att hur våra igenkänningstalanger än ser ut, så har vi lättare att känna igen ansikten ur vår egen härkomst. Alltså – västerlänningar har lättare att känna igen varandra precis så som asiater enklare urskiljer ansiktsdrag hos andra asiater.

Men, precis nyligen har forskarvärlden börjat intressera sig för hur vi tillgodogör oss informationen vi använder för att känna igen människor. Färsk forskning från ”University of Nottingham Malaysia Campus” visar nu att kineser i Malaysia anpassat och utvecklat sina igenkänningstekniker.

Man tror att dessa tekniker utvecklats för att underlätta livet i en sådan mångkulturell miljö.

Unikt sökmönster

I sin studie ”You Look Familiar: How Malaysian Chinese Recognise Faces” har psykologistudenten Chrystalle Tan upptäckt unika strategier som skiljer de malaysiska kinesernas sätt att känna igen ansikten från andra.

– Vår forskning har visat att malaysiska kineser antagit ett unikt sökmönster som skiljer sig från både västerlänningars och befolkningen på Kinas fastland, möjligen på grund av den mångkulturella karaktären i Malaysia, menar Tan.

Västerlänningars och människor från Kinas fastland har dock inte heller likadana avläsningsmönster.

Näsan eller ögon och mun

Tidigare forskning från universitetet i Glasgow har visat att asiater från Kinas fastland i högre grad använder ansiktets helhet än västerlänningar gör, när det kommer till att läsa av ett ansikte. Exempel på det är bland annat att kineserna fokuserar på ansiktets center, alltså området kring näsan, medan vi i väst främst tittar på ögon och mun.

– Det traditionella sättet att titta på medmänniskor är att titta från ena ögat till det andra, och sedan studera munnen. Den tidigare skotska forskningen visade att vissa asiatiska grupper i högre grad koncentrerar sig på mittenpartiet och helheten, menar Tan.

Mer användbar information

– Västerlänningar har istället lärt sig att titta på varje drag för sig. Den tekniken är mer användbar i kulturer där ögonfärg och utseendet i stort varierar dramatiskt, medan kineserna istället antar en mer global strategi och använder sig av informationen om hur dragen är arrangerade, avslutar hon.

För att nå dessa resultat använde sig forskarteamet av specialiserad teknik, så kallad Eye tracking, för att undersöka de visuella strategier som används för att känna igen ansikten.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften PLoS One.

Annelie Larsson

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.