Nytt superteleskop uppskjutet – ska finna första galaxerna

Uppdaterad
Publicerad

Hubbles efterträdare – James Webb – är på väg upp i rymden.

Det nya teleskopet, som är än mer skarpsynt än föregångaren, ska kunna titta på ljus från de allra första stjärnorna i universum.

– Det är nervöst, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, strax efter uppskjutet.

Efter åratal av förseningar är James Webb nu på väg upp i rymden. Klockan 13.20 lyfte det från den europeiska rymdbasen i Kourou i Franska Guyana.

Det nya teleskopet har ett öga med bättre upplösning än föregångaren och ska kunna se objekt motsvarande storleken av ett mynt på fyra mils avstånd.

– Det här är megastort, säger Johan Marcopulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen.

Enligt Carl Starr, mission operations manager vid markkontrollen i Baltimore, finns det inget lika kraftfullt teleskop som James Webb.

– Jag är väldigt lyckligt lottad som får vara med om det här, säger han.

Omloppsbana runt solen

Efter uppskjutet ska teleskopet nu ut i sin omloppsbana, hela 1,5 miljoner kilometer från jorden. Där väntas den vara först om tre-fyra veckor. Och till skillnad från föregångaren Hubble kommer den cirkulera runt solen, inte jorden.

Teleskopet är utrustat med ett parasoll, som är stort som en tennisplan, med fem lager aluminiumtäckt kaptan som ska reflektera bort infrarött ljus från solen, jorden och månen och leda bort solvärmen. Teleskopets sida som är vänd mot solen behöver klara av 80 plusgrader, skuggsidan 233 minus.

Till skillnad från Hubble finns ingen möjlighet att sända astronauter till Webb för reparation och underhåll, så allt måste fungera från start.

Flera svenska forskare har varit involverade i bygget och en del komponenter har även byggts i Sverige.

Webb har en livslängd på fem till tio år.

Spela videon för att se alla moment teleskopet ska klara av innan det kommit fram till sin permanenta omloppsbana runt solen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Webb-teleskopet i omloppsbana. Spela videon för att se alla utmaningar det klarade av för att komma fram till sin omloppsbana runt solen. Foto: NASA, GSFC, Arianespace

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.