Förra året deltog människor från minst 162 länder och 7000 städer i Earth hour. Foto: Markus Schreiber/ TT Bild

Ikväll släcks världens lampor

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll klockan 20.30 är det dags för årets Earth hour, då Världsnaturfonden uppmanar oss att släcka alla lampor under en timme. Syftet är att skicka en signal till makthavarna om att ta klimatförändringarna på allvar.

Det här blir det nionde året som lyset släcks under en timme världen över, en manifestation som förra året omfattade 162 länder.

Årets tema är ”Earth hour älskar städer” och fokuserar på stadens påverkan på klimatet, framför allt genom de fyra klimatbovarna bilen, biffen, bostaden och börsen. Världsnaturfonden WWF vill uppmärksamma oss på att transporter, mat, byggnader och sparande orsakar enorma koldioxidutsläpp. Några av målen för årets Earth hour ska vara att halvera vår köttkonsumtion, få förnybar el i alla svenska hem och fossilfri biltrafik.

Earth hour 2015

Earth hour började 2007 och har återkommit varje år sedan dess. Förra året deltog människor från minst 162 länder och 7000 städer. I år hoppas WWF på att två miljarder människor världen över och halva Sveriges befolkning ska släcka lampan klockan 20.30 lokal tid.

Trots det stora deltagandet lämnar Earth hour inga större avtryck i vår elkonsumtion.

– Vi ser ingen större skillnad. Vi uppskattar att förbrukningen minskar med mellan 150 och 200 Megawatt under den timmen. Det innebär ungefär en procents minskning jämfört med en normal dag i mars, säger Olof Klingvall vid Svenska kraftnät.

Men Earth hour är inte menat att vara en energisparkampanj utan att uppmärksamma och skapa ett engagemang i klimatfrågan. Ju fler som deltar i Earth Hour och släcker ljuset, desto starkare blir signalen till politikerna om att det finns ett enormt engagemang i klimatfrågan, menar WWF.

Fakta Earth hour

Den första Earth Hour ägde rum i Sydney 2007 och resulterade i att över 2 miljoner Sydneybor och 2 000 företag släckte ljuset.

Människor över hela världen. Städer, ikonbyggnader, företag, kyrkor, privatpersoner och organisationer. 

Förra året deltog 83 procent av Sveriges kommuner, 241 av 290 stycken, i Earth Hour.

Årets fokus är städer. Städerna står idag för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Källa: Världsnaturfonden 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Earth hour 2015

Mer i ämnet