Värt att notera är att vi svenskar är extra förtjusta i salt. I genomsnitt äter svensken elva gram salt per person och dag, betydligt mer än i andra länder och nästan dubbelt så mycket mot vad forskarna i den aktuella studien anser är ”normalt”. Foto: TT

Ingen fördel med lite salt i maten

Uppdaterad
Publicerad

Stick i stäv med den allmänna uppfattningen finns det inga hälsomässiga fördelar med att äta lite salt. Inte ens för människor med högt blodtryck. Tvärtom, visar forskning.

Studien, som presenteras i tidskriften The Lancet, visar att personer som äter lite salt (mindre än tre gram per dag) löper högre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och död, jämfört med dem som äter normala mängder (5—6 gram per dag). Inte ens personer med högt blodtryck har nytta av att äta lite salt. Tvärtom.

”Detta är extremt viktiga fynd för dem som lider av högt blodtryck,” säger en av forskarna bakom studien, Andrew Mente vid McMaster university i Kanada, i en kommentar.

I den aktuella studien ingick drygt 130.000 deltagare från 49 länder.

Svenskar inte ”normala” saltare

Resultaten stödjer tanken på att personer med högt blodtryck och som äter mycket salt bör minska sitt saltintag, men inte som tidigare till låga nivåer utan till normala. Om saltintaget blir lägre än så ökar risken för sjukdom och död, oavsett blodtryck.

Värt att notera är att vi svenskar är extra förtjusta i salt. I genomsnitt äter svensken elva gram salt per person och dag, betydligt mer än i andra länder och nästan dubbelt så mycket mot vad forskarna i den aktuella studien anser är ”normalt”.

Följaktligen försöker Livsmedelsverket minska konsumtionen och rekommenderar 5—6 gram per dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.